Puumalan monipuoliset kala- ja luontovedet

Olen harrastanut vapakalastusta Puumalan Lietvedellä vuodesta 2002, jolloin hankimme vapaa-ajanasunnon Hurissalosta. Mökille meiltä kotoa Mikkelistä tulee matkaa tasan 50 kilometriä, joten lähtökynnys on arvattavasti matalalla ja kyllä luonnon keskellä kaupungin kiireet unohtuvat – ainakin viimeistään siinä vaiheessa, kun pääsee vesille.

eroakiireesta_isoja ahvenia_Saimaa_Puumala_Mikkelin seutu
Iso ahven syönnillään

Lietvesi on tunnettu Saimaalla nimenomaan kuhavetenä, jossa on myös runsaslukuisesti haukia. Nämä ovatkin yleisimpiä saaliskaloja jäiden lähdettyä ja vesien hieman lämmettyä. Nykyisin suuren suosion saavuttaneen  jigikalastuksen kohteena ovat edellisten lisäksi myös ahvenet, jotka saattavat olla jopa yli kilon painoisia. Harrastan myös merilohen uistelua keväisin Ahvenanmaalla ja jigikalastus Saimaalla onkin mukavaa vaihtelua lähes sadan veneessä istutun tunnin jälkeen. Vesien jäähdyttyä myöhään syksyllä saattaa uistellen tavoittaa myös taimenen tai järvilohen. Edelliset seikat huomioon ottaen, ei varmaankaan tee suurta vääryyttä kutsua Lietvettä monipuoliseksi kalavedeksi.

Ennen kuin kalalle lähtee, kannattaa selvittää millaisia lupia alueelle tarvitsee ja hoitaa kuntoon valtion kalastuksenhoitomaksu. Jos kalastusta harjoittaa vain yhdellä vavalla, niin silloin luvaksi riittää pelkästään kalastuksenhoitomaksu. Mikäli uistelua kuitenkin haluaa harrastaa useammalla vavalla, tarvitaan kalastuksenhoitomaksun lisäksi Puumalan yhteislupa-alueen lupa, joka on maksanut 50 euroa niin kauan kuin eurot ovat olleet käytössä.

eroakiireesta_kutuasuinen vapautettu järvilohi_Puumala_Saimaa_Mikkelin seutu
Kutuasuinen vapautettu järvilohi

Lupien lisäksi tulee selvittää kalojen alamitat ja muut säännökset niihin liittyen. Järvilohi ja –taimen ovat luonnossa uhanalaisia kaloja ja niiden kalastamiseen liittyy erityisiä määräyksiä, joita on syytä kunnioittaa. Vuonna 2019 uhanalaisille kaloille on vahvistettu korvaussummat, esimerkiksi rauhoitetun järvilohen pyydystäminen voi tulla maksamaan jopa 7500 euroa.

Vaikka Saimaan lohikalat ovat uhanalaisia, niitä on myös istutettu vesistöön kalastusta varten. Istutetun kalan erottaa luonnonkalasta puuttuvasta rasvaevästä, joka on leikattu siltä pois ennen istuttamista. Istutetuilla järvilohilla ja –taimenilla on alamitat ja rauhoitusajat ja kaikki rasvaevälliset järvilohet ja –taimenet on vapautettava välittömästi kokoon tai kuntoon katsomatta.

Urheilukalastajan näkökulmasta on varsin miellyttävää, ettei verkkokalastus ole koskaan ollut Puumalan alueella kovin runsasta ja vuosien varrella se on vähentynyt entisestään. Tätä voi toki selittää ajoittain intensiivinen troolikalastus, joka ajoittain on harventanut muikkukannan sille tasolle, ettei siitä mökkikalastajille juuri jaettavaa ole.

eroakiireesta_vene mökkilaiturilla_Puumala_Saimaa
Mökillä ja vesillä kaupungin kiireet unohtuvat

Puumalan alueen vesistö tarjoaa myös monipuolisia luontokokemuksia, joita suosittelen hyödyntämään. Monipuolisen kalaston lisäksi Lietvedellä voi kohdata vaikkapa Saimaannorpan tai Kalasääksen. Itse olen kohdannut norpan vuosittain kerran tai pari uistelun yhteydessä. Vaikka norppa on varovainen eläin, on se myös hyvin utelias ympäristöään kohtaan. Mieleenpainuvin kohtaaminen oli, kun yllättäin, vielä unihiekkaa silmissäni, huomasin viiksekkään norpan tuijottavan venettä vain 10–15 metrin päässä vedessä. Toisinaan ne käyvät tarkistamassa uistelijan pyydöt sukellellen niiden seassa. Onneksi norppa on kuitenkin niin viisas eläin, ettei se haksahda moisiin virityksiin.
Kalasääkselle on rakennettu keinopesä Iso-Viiliön saareen, jossa se on jo useampana vuotena pesinyt.

Puumalan alueelta löytyy veneilijöille paljon luonnonsatamia ja rantautumispaikkoja, joista erityismaininnan ansaitsee Rokansaari. Hiekkarantoineen ja kirkkaine lähdelampineen se onkin ollut retkeilijöiden kestosuosikki vuodesta toiseen. Rokansaaressa voi halutessaan myös saunoa sekä nauttia kesäkuppilan antimista. Polttoainetäydennystä veneilijöille on tarjolla Puumalan satamassa.

Tervetuloa Puumalaan ja Saimaalle!

Timo Korkka
Puumalassa mökkeilevä urheilukalastaja
Pääkuvassa: Timo ja 4,2 kg taimen, Puumala, Saimaa

Teksti ja kuvat: Timo Korkka