Aurinko nousee Puumalasta

Olen Puumala kodiksi -hankkeen aamuvirkku muuttoagentti. Varhaiset aamut ovat mielestäni ihan parasta. Aamunautinnon kruunaa maailman kaunein työmatka, joka kulkee Mikkelin suunnasta kantatie 62 pitkin kohti Puumalaa.
Usein kuulee sanottavan, tämä reitti ei petä koskaan – olipa sitten kevät, kesä, syksy tai talvi. Maaliskuun aamuina muuttoagentin ja auringon kohtaamispaikka on hieman ennen seitsemää Sorjolankylän mäen päällä. Sieltä se pomppaa vastaan ylileveän kuljetuksen tavoin, suurena ja häikäisevänä, lähes sokaisevana pallona.
Auringon voima saa mielen ja huurteiset koivut hehkumaan, yleensä. Säteet välkyttävät miljoonia timantteja Saimaan hangilla. Joinakin aamuina Lietveden maisematien saaret näyttävät leijuvan ilmassa aamu-usvan kannattelemina. Luonto tarjoaa siis henkeäsalpaavan taidenäyttelyn joka päivä. Maisemavero olisi helposti perusteltavissa….

Saaristotietä Puumalassa. kuva Jasu Mannonen.
Työmatka. Kuva Jasu Mannonen

Mutta ei ainoastaan se matka, vaan Puumala myös!

Pyöräilijä_Puumala_Kuva Jasu Mannonen
Pyöräilijän näköala. Kuva Jasu Mannonen.

Olette varmasti kuulleet kerrottavan, että Puumala on imagoltaan vetovoimainen, lapsiystävällinen ja Saimaan kaunein saaristokunta. Veneilijät hehkuttavat Puumalan satamapalveluja ja siltatornin entrattu panoraamahissi rullaa tasaisesti 37 metriä arjen yläpuolelle. Kesällä on luksusta kohottaa skumppamalja ja huokailla sillalta sinisen Saimaan kauneutta. Sataman syliin kerääntyvät yhteen sekä vakituiset että kausiasukkaat. Ihmiset vaihtuvat ja tarinat poreilevat, veneitä ja rahtilaivoja kulkee, purjeet lepattavat. Torit, terassit ja Norppapolku upeine laavuineen odottavat kulkijaa. Vuoden 2021 pyöräilykunta tarjoaa upean 60 km pituisen saaristoreitin sisältäen lossiromantiikkaa, kahvittelua ja pyörälautan. Welcome Cyclist!

Vielä riittää potkurikelejä

Aamuradiossa tosin arveltiin, että tämän vuoden lumessa on jotakin sellaista ainesta, että syntyneitä lumivuoria ei sulata edes auringon lämpö. Tähän teemaan voitaneen palata sitten juhannuksen tietämillä. Mutta potkuri luistaa ja päivä paistaa.

Potkuri jäällä. Puumala. kuva Jasu Mannonen.
Valoa kohti. Kuva Jasu Mannonen.

Nuorissa on tulevaisuus

Lapsi leikkii vedessä. Kuva Puumalan kunta.Puumalassa uskotaan, että tulevaisuus on nuorissa. Suomen Unicef onkin myöntänyt Puumalan kunnalle Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen. Tunnustuksen taustalla on tavoitteellinen lasten hyvinvoinnin kehittämisprosessi, jonka jatkamiseen kunta on sitoutunut tulevaisuudessakin. Yhteistyö on poikkihallinnollista ja nuorten ääntä kuullaan. Kunta tarjoaa lapsille maksuttoman varhaiskasvatuksen. Uutena mahdollisuutena myös vieraan kunnan nuori voi tämän vuoden syksyllä tulla opiskelemaan Puumalan luontopainotteiseen sisäoppilaitokseen. Tämä on tarkoitettu 7-9 luokkalaisille. Opiskella voi koko kolmen vuoden jakson, mutta vuodenkin opiskelujakso on mahdollinen. Opiskelijat asuvat oppilasasuntolassa maanantaista perjantaihin. Tavoitteena on kouluviihtyvyyden lisääminen, terve itsetunto, oma-aloitteisuus ja hyvä, ympäristöä arvostava luontosuhde. Jos kiinnostuit, niin ota yhteyttä Puumalan kuntaan.

Kiinnostavia asumisratkaisuja tarvitaan

Puumalan satama. Kuva Tommi Ollikainen.
Puumalan satama. Kuva Tommi Ollikainen.

Nyt olisi hyvä hetki ideoida Puumalaan innovatiivisia ja kiinnostavia asumisratkaisuja kaikkien ikäluokkien erilaisiin asumistarpeisiin. Yhteisöllistä asumista, rivitaloja, kerrostalo, minitaloja, sinkkutaloja, asunto-osuuskuntamuotoista asumista ym. Tonttejakin on rakentamista vaille valmiina. Mielenkiinto esimerkiksi yhteisöasumista kohtaan on lisääntynyt. Se mahdollistaa muun muassa resurssien, turvallisuuden, osaamisen, ajatusten ja luovuuden jakamisen. Etätyön sekä -opiskelun myötä se on mahdollisuus kaikille ikäluokille. Senioritkaan eivät halua asua ainoastaan toisten ikäihmisten kanssa, nuoriakin halutaan lähettyville. Kuinka lisääntyvä senioriväki voisi porskuttaa vuosikymmeniä kestävän ikääntymistaipaleen iloisena ja hyväkuntoisena. Ennen viisikymppiselle ostettiin kävelykeppi, nyt samainen ”ikäloppu” ostaa moottoripyörän, lähtee opiskelemaan tai perustaa yrityksen. Jos jokin idea tai asumisen muoto alkaa sytyttämään, niin olkaa yhteydessä muuttoagenttiin. Voimme yhteistyössä eri tahojen kanssa jalostaa ideasta kiinnostavan asumisratkaisun.

Tutkitusti hyvä kunta

Onko siis ihme, että Taloustutkimus Oy:n tuore tutkimus vahvisti sekä vakituisten että kausiasukkaiden olevan tyytyväisiä Puumalan kuntaan. Arvoasteikon kolme tärkeintä ominaisuutta olivat turvallisuus, viihtyisyys ja palvelut. Kausiasukkaiden viettämä aika paikkakunnalla on lisääntynyt huomattavasti ja useista loma-asunnoista on tullut ympärivuotisia koteja. Lisääntynyt etätyöskentely on tarjonnut mahdollisuuden toteuttaa asumiseen liittyviä unelmia aivan uudella tavalla. Puumalan kunta toivottaakin uudet asukkaat lämpimästi tervetulleeksi. Meillä on kaikki edellytykset saada kuntaan lisää asukkaita ja yrittäjiä, hyviä ja energisiä tyyppejä sekä kokeneita konkareita ja senioreita. Asuntojen lisäksi tarvitaan myös lisää yrityksiä ja erilaisia kohtaamispaikkoja kaikille ikäryhmille.

Turbulenssia, resilienssiä, luontoyhteyttä ja villiyrttejä

Tyttö seisoo käsillään kalliolla. Puumala. Kuva Elina Hietamies.
Ylösalaisin. Kuva Elina Hietamies.

Maailma on mennyt ylösalaisin ja menotyyli on jatkuvaa turbulenssia. Tarjolla on isompaa ja pienempää kuoppaa. Resilienssistä on tullut ajankohtainen hittisana. Se tarkoittaa voimaa, toivoa ja joustavuutta. Ympäristön jatkuva muutostila janoaakin muovautuvaa sopeutumiskykyä. Voimaa saadaan myös luonnosta. Puumalassa luontoapteekki on lähellä. Jos ahdistus iskee, niin yleensä suositellaan menemistä metsään. Metsä saa verenpaineen laskemaan ja sydämen sykkeen tasaantumaan. Kristallipalloni sanoo, että seuraava vahva suositus on ottaa metsäterapiaretkelle ämpäri mukaan. Tämä suositus tuottaa iloa, koska suomalaisethan tunnetusti rakastavat ämpäreitä. Ämpäreihin, yleensä punaisiin, kerätään sitten ilmaiset ja herkulliset mustikat, puolukat, sienet ja villiyrtit. Jos flavonoidiretki sattuu viemään Saimaan rantaan, niin aaltojen liplatusta kuunnellessa kannattaa kalasaaliin toivossa uittaa järvessä mato-onkea ja laittaa vaikka runoksi, tai jopa lauluksi.

 

 

 

Särkiä rivissä. Puumala. Kuva Jouko Elomäki.
Viisautta rivissä. Kuva Jouko Elomäki.

Anna Ahti ahvenia, Pekka pieniä kaloja… Jos on vanhaa kansaa uskominen, niin kala tekee ihmisestä viisaan. ”Syö särkeä, särki kasvattaa järkeä”. Uskon, että kyseinen järki on nimenomaan maalaisjärkeä, koska se on mielestäni arkijärkeä selkeästi monikäyttöisempää sekä syvää luovuutta vaativaan ongelmanratkaisuun tuloksellisemmin sovellettavaa.

Puumalasta löytyy ylenpalttisen runsaasti erilaisia hyvinvoinnin eväitä ja kalaisista järvistä nousee tosiaankin särkiperäistä viisautta. Viisautta ei ole koskaan liikaa ja sekin edistää hyvinvointia todella laaja-alaisesti.

 

 

 

 

Liehtala. Puumala. Kuva Seppo Belleri.
Liehtala. Kuva Seppo Belleri.

Puumalassa on paljon hyvää ja yhteistyössä kehitämme sitä jatkuvasti lisää, kolmessa vuorossa. Tiimissämme on tilaa Sinullekin, tervetuloa joukkoon mukaan! Veräjä on auki!

Seija Paksu
aamuvirkku muuttoagentti, Puumala
050 526 1888 / seija.paksu@puumala.fi

 

 

 

Teksti: Seija Paksu
Kuvat: Jasu Mannonen, Tommi Ollikainen, Elina Hietamies, Jouko Elomäki, Seppo Beller, Puumalan kunta, pääkuva Timo Hämäläinen