Ei täällä ole mitään tekemistä. VÄÄRIN!

Ei voi sanoa, etteikö Mäntyharjussa olisi mitään tekemistä, sillä tekemistä riittää joka päivälle ja ongelmana on ennemminkin, ettei ehdi harrastaa niin paljon kuin toimintaa olisi tarjolla. Mäntyharjussa on nimittäin paikkakunnan kokoon nähden todella upeat mahdollisuudet liikkua ja harrastaa. Kunta on panostanut upeasti liikuntapaikkoihin, joista pääsevät nauttimaan kaiken ikäiset kuntalaiset ja täällä vapaa-aikaansa viettävät.

Kisala Mäntyharju. Kuva Sari Karppi.
Kisala

Alkuvuodesta käyttöön otettu uusi palloiluhalli Mäntyareena ja lokakuussa avautuva Volttisali volttimonttuineen ja muine herkkuineen luovat kokonaisuuden, joka mahdollistaa monipuolisen liikuntatarjonnan, jollaista ei monessa tämän kokoluokan kunnassa ole. Volttisali on päiväuni, jonka en olisi uskonut koskaan toteutuvan. Odotammekin kovasti, että saamme uuden liikuntahallikokonaisuuden täysillä käyttöön.

Eikä tässä vielä kaikki! Liikuntahallin ympärillä sijaitsevat yleisurheilu- ja palloilukentät, tekojäärata, kuntoportaat, koko perheen Metsäleikkipuisto, sekä kuntorata, josta avautuu palkittu retkeilyreitti aina Repoveden kansallispuistoon asti. Talvella hyvin hoidetut hiihtoladut ovat huippuluokkaa ja ne vetävät väkeä kauempaakin. Toivottavasti saammekin nauttia yhtä upeista hiihtotalvista kuin viime talvena, sekä kunnon jääkeleistä, jotta retkiluisteluratakin saadaan taas auki.

 

 

Padel-kenttä. Mäntyharju, Mikkelin seutu. Kuva Sari Karppi.Urheiluseuramme Mäntyharjun Virkistys liikuttaa toiminnallaan jo n. 15 % kuntalaisista tarjoamalla monipuolisia harrastusmahdollisuuksia. Viime vuosina toimintamme on kasvanut uusien harrastuspaikkojen myötä, Pappilan frisbeegolfrata, Polaria-padel -kenttä ja tekojäärata vetävät väkeä niin ohjattuun toimintaan kuin omatoimiseen liikuntaan. Pyrimme tekemään yhteistyötä muiden harrastusten tarjoajien kanssa, jotta vältyttäisiin päällekkäiseltä harrastustoiminnalta ja ihmisillä olisi mahdollisuus harrastaa monipuolisesti. Ja kaiken tämän lisäksi harrastaminen on vielä edullistakin, toisinaan aivan ilmaista, kuten esimerkiksi uusissa Harrastamisen Mäntyharjun mallin -kerhoissa ja ikäihmisten liikuntavuoroilla, joita toteutetaan yhteistyössä Mäntyharjun kunnan ja muiden paikallisten yhdistysten kanssa.

On ihanaa, miten lähellä luonto ja mahtavat ulkoilumaastot ovat, lenkkeilyreitit ja seikkailumaastot alkavat suoraan kotiovelta. Pienellä paikkakunnalla välimatkat keskustassa ovat lyhyitä, joten hyötyliikunnan suosiminen on helppoa, ja lastenkin kanssa voi turvallisesti pyöräillä pienestä pitäen. Haastankin kaikki mäntyharjulaiset ja mäntyharjulaistuvat liikkumaan työ-, koulu- ja harrastusmatkat jalan tai pyörällä. Lajeihin tutustuminen ei vaadi edes välttämättä omia varusteita, sillä liikuntavälineitä, kuten padel-mailoja, retkiluistimia, polkupyöriä, kajakkeja ja sup-lautoja voi vuokrata kunnalta tai vuokrausyrityksiltä.

Kesällä vietinkin yhden päivän miniloman kotoa käsin, kun vuokrasin päiväksi eBiken Mäntyharjun Fillarivuokrauksesta ja teimme pyöräretken Repovesireittiä pitkin Matkoslammen laavulle, jossa muuten on hauska käpysauna. Tällä reissulla sauna jäi testaamatta, mutta olipa kerrassaan mahtavaa havaita, miten täällä voi kokea lomaelämyksiä ilman, että varsinaisesti lähtee mihinkään.

On ollut mukava huomata, että koronan tasoittuessa ihmiset palailevat jälleen saleille liikkumaan. Saan suurta nautintoa siitä, kun saan olla tuottamassa liikuntaelämyksiä eri ikäisille kuntalaisille lapsista eläkeläisiin. On aina upeaa nähdä liikunnan tuottama ilo ja hyvä olo, sekä toisinaan myös kuulla se sanoitettuna, kuten koronatauon jälkeen ryhmäliikuntatunnilleni palannut asiakas totesi ”tuntui niin hyvältä, että melkein itketti”.

Kisalan kiipeilyseinä. Mäntyharju. Kuva Eija Kling.
Kisalan kiipeilyseinä

Kisalan suihkut. Mäntyharju. Kuva Eija Kling.

 

 

 

 

 

 

 

Mihinkäs täältä lähtisi, kun täällä on niin hyvä olla.

Sari Karppi
mäntyharjulainen liikkuja ja liikuttaja
kehittämispäällikkö, Mäntyharjun Virkistys ry

Teksti: Sari Karppi
Kuvat: Kisala-rakennus ja Padel-kenttä; Sari Karppi, pääkuva Sarista; Mervi Arsiola, sisäkuvat Kisalasta; Eija Kling

Monitoimihalli Kisala tarjoaa upeat puitteet niin urheilulle kuin tapahtumille

Mäntyharjun monitoimihalli Kisala tarjoaa monipuoliset puitteet erilaisille harrastuksille sekä tapahtumille. Kisalan kokonaisuuteen kuuluu kaksi eri salia: Mäntyareena ja Volttisali.

Mäntyareena muuntuu moneksi
Mäntyareena tarjoaa upeat olosuhteet palloilulajeille ja tapahtumille. Pelattavien lajien listalta löytyy muun muassa lentopallo, futsal, käsipallo, koripallo, tennis, salibandy ja pesäpallo. Sali voidaan tarvittaessa jakaa kolmeen osaan, pinta-alaa Mäntyareenassa on yli 1000 m2. Salin lattiamateriaali on Taraflex-urheilupäällyste, jonka kansainväliset lajiliitot ovat hyväksyneet pelialustaksi.

Mäntyareenan 2. kerroksesta sijaitsee katsomo sekä mondo-pinnoitteinen 40 metrin juoksusuora. Ennen harjoituksia voi hakea hikeä pintaan aulan lämmittelylaitteilla (kuntopyörät, juoksumatto ja soutulaitteet).

Mäntyareena soveltuu myös isompienkin yleisötapahtumien ja messujen järjestämiseen. Näitä varten on saatavilla lattioiden suojamatot, siirrettävä paljenäyttämö, tuolit sekä valo- ja äänikalustoa.

Volttisalissa voimistellaan ja voimaillaan

Volttisalista löytyy voimistelukoroke, trampoliini alastulomonttuineen sekä erilaisia telineitä voimisteluun. Yli 100 m2 parketti mahdollistaa esimerkiksi päivätanssien järjestämisen. Salin varustukseen kuuluu myös kaksi tatamia mm. judon tarpeisiin sekä siirrettävä kehä kamppailulajeja varten. Salissa voi myös kahvakuulailla, kuntonyrkkeillä sekä harrastaa seinäkiipeilyä.

Monitoimihalli Kisalasta löytyy lisäksi avarat aulatilat, vuokrattava kioskitila sekä kokoushuoneita. Tilat ovat varattavissa Mäntyharjun kunnan Timmi-tilavarausjärjestelmästä www.mantyharju.fi/tilavaraukset.