Haukarting on yhteisöllisyyden ilmentymä

Unelman toteutuminen mahdollistaa täysipainoisen nuorisotyön
Kaksi vuotta sitten saunan lauteilla syntyi ajatus, jonka ansiosta sisäkarting-rata toteutui Hirvensalmelle. Ajatuksesta tuli totta, kun Hirvensalmen Autourheilijoiden puuhamiehet esittivät asiansa Hirvensalmen kunnalle. Veej`jakaja ry:n LEADER-pohjainen rahoitus mahdollisti hankkeen toteutuksen seuran tuhansia tunteja ahkeroineen talkooporukan ohella. Työssä onnistuttiin hyvin, sillä Haukarting valittiin Veej´jakajan Vuoden Hankkeeksi 2018.

eroakiireesta_Haukarting_kesällä ajetaan myös ulkona_Hirvensalmi
Kesäkaudella yhden kierroksen aikana ajetaan niin sisällä kuin ulkona.

Itse lähdin Haukartingiin mukaan idean isän, karting-jaoston puheenjohtaja Kari Liimataisen, innoittamana. Oma roolini on ollut talkoopohjaisessa taustatyössä. Tämän ydinryhmän kautta on laitettu tulille myyntiin, markkinointiin ja tapahtumiin liittyviä ajatuksia. Osa niistä on mennyt maaliin, osa ei, kuten elämässä tapaa yleensä käydä.

Nuoriso keskiössä 
Lasten ja nuorten hyvinvointiin tähtäävä toiminta, varsinkin liikunnan ja urheilun saralla, on ollut aina lähellä sydäntä. Juuri tuo yhteisöllisyys on Haukartingin juttu. Lapset ja nuoret voivat Haukartingin ansiosta harrastaa vauhdikasta lajia sähkökäyttöisillä karting-autoilla turvallisesti ja ympäristöystävällisesti.

Harrastus ei ole myöskään rahasta kiinni, sillä ajamaan pääsee joka viikko maksamalla pienen vuosittaisen jäsenmaksun. Tämä ei ole tietenkään koko totuus, vaan Haukartingin tuotto kanavoidaan lyhentämättömänä nuorisotyöhön.  Tää on just se juttu, mistä miä tykkään!

Notkeudella on iso merkitys
Autourheilijoiden masinoima hanke on oiva osoitus kolmannen sektorin tarpeellisuudesta. Yhteiskunnallisten tekijöiden, tässä tapauksessa pienen, notkean ja ennen kaikkea terveen taloudellisen pohjan omaavan kunnan, myötämielinen suhtautuminen on ollut avainasemassa. Hirvensalmen päätöksenteossa paperit eivät jää kerrosteoreetikkojen pöydille pölyyntymään.

Tätä samaa notkeutta kannattaa hyödyntää Hirvensalmen osalta muutenkin. Paikkakunnalla on laajalla alueella valokuituyhteydet, jotka mahdollistavat sujuvan etätyön. Ja tietenkin vakiovarusteena ovat upeat maisemat kirkasvetisten järvien ympärillä.

Hirvensalmi on ihmisen kokoinen, mutta silti elinvoimainen paikka. Siitä kertoo omaa kieltään selvä fakta: Hirvensalmella on asukaslukuun suhteutettuna paljon teollisia työpaikkoja.

eroakiireesta_Hirvensalmi_ulkoliikuntapaikka_juoksurata
Hirvensalmella satsataan liikuntapaikkoihin jatkuvasti.

Tärkeä aktiviteetti
Luonnon monimuotoisuuden ohella on hyvä, jos idylliseltä paikkakunnalta löytyy myös Haukartingin tapaisia palveluja. Ne ovat nuoremmalle sukupolvelle tärkeitä ja vaikuttavat suoraan asuin- tai mökkipaikkakunnan viihtyvyyteen.

Järvi-Suomi alkaa toden teolla Hirvensalmen korkeuksilta. Puulaveden eteläpään laineet lyövät rantaan juuri Hirvensalmella, lukuisten muiden kirkasvetisten järvien ohella. Ja on hyvä tiedostaa, että pääkaupunkiseudulle on vain parin tunnin matka eikä maakunnan pääkaupunki Mikkeli ole kuin puolen tunnin päässä.

Leipää ja sirkushuveja
Ei ole salaisuus, että Haukartingilla on iso merkitys paikkakunnan matkailulle. Kartanohotelli Satulinnan lähellä sijaitseva sisäkarting-rata on ainoa laatuaan Etelä-Savossa. Sijainti on ollut hyvä myös Haukartingilla vierailleiden yritysasiakkaiden mielestä. Pakettiin voi liittää mahdollisuuksien mukaan majoituksen sekä ruoka- ja juomapalveluja. Karting-halli palvelee seutukunnan vilkasta vapaa-ajan asutusta laajalla säteellä. Ja mikäs sen mukavampaa kuin kurvailla Haukartingilla, satoi tai paistoi.

Me kaikki tarvitsemme leipää ja sirkushuveja. Mutta Hirvensalmella pakettiin kuuluvat vielä korvaamattomat luontoarvot kaupan päälle. Ei pöllömpi diili.

Joten, kurvaa sinäkin Haukartingiin ja Hirvensalmelle!

Jarno Laatikainen
Haukartingin strategiaosaston talkoolainen.
Yrittäjä, Haumedia Oy ja Paikallislehti Hirvensalmelainen Oy.

Teksti ja kuvat: Jarno Laatikainen
Pääkuvassa: Karting-jaoston puheenjohtaja Kari Liimatainen (edessä) ja Hirvensalmen Autourheilijoiden puheenjohtaja Joni Liukkonen (takana) ovat Haukartingin ydinkaksikko. Keskellä Haukartingilla työskennellyt Marko Salmikunnas.