Huono maalainen

Olen huono maalainen. En puhdista omaa tienpätkääni talvisin, vaikka meillä on monta traktoria. Monelle oma tienpätkä voi olla juuri se riittävä perustelu puolisolle, että traktori tarvitaan. Tai ainakin avantti. Meillä ei myöskään ole kanoja tai hevosta, vaikka tilaa niille olisi ja ruokaakin omasta takaa. Remonttitöissäkin saatan käyttää ulkopuolista timpuria, vaikka vanhassa talossa asumisen ideahan on, että itse tehdään kaikki. En myöskään metsästä, vaikka se olisi niin helppo tapa täyttää pakastin talven varalle. Myös kasvimaamme rehottaa kaikkea muuta kuin syötävää, sillä olemme todella laiskoja kitkemään.

Eroakiireesta_Tahkomaen_tohinat_Kangasniemi_Mikkelin seutu
Tahkomäen tohinat Kangasniemellä

Huonoa maalaisuuttani kompensoin hoitamalla kylämme verkkoviestintää ja markkinointia. Kylätyötä talkoohengessä. Sitä on monenlaista. Toiset jäädyttää kyläkoulun luistinrataa. Toiset kiskoo ohikulkijoiden autoja lumipenkasta. Toiset kerää marjoja toisille ja toiset roskia kylän uimarannalta. Toiset järjestää tapahtumia ja toiset tulee niihin tapahtumiin. Toiset synnyttää uusia kyläläisiä ja toiset hoitaa niitä. Toiset istuu kunnanvaltuustossa ja toiset rupattelemassa kylän yksinäisten kanssa.

Vaikka olen huono maalainen, yritän olla hyvä kyläläinen. Huonona maalaisena työllistän muita kyläläisiä. Tuen kylätaloutta ostamalla palveluita oman kylän timpurilta, metsurilta, parturilta tai koneyrittäjältä. Mustikat ostan kylän mummolta. Rahani kiertävät takaisin kylälle ja lisäävät kyläni elinvoimaa. Välillä rahaakaan ei tarvitse liikutella, kun sopiva palvelus löytyy vaihtokaupaksi. Maailmantalouden melskeissä tällainen kylätalous tuo turvallisuuden ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.

eroakiireesta_perhe_laitinen_kangasniemiVoimaa kuin pienessä kylässä, sanotaan. Parhaimmillaan sitä voimaa voi olla tosi paljon. Pitää vain ymmärtää, että jokainen kyläläinen on tärkeä. Välillä voi tuntua, että toisen kyläläisen kanssa ei ole mitään yhteistä, mutta kun hän käy kiskomassa autoni ojasta, ymmärrän hänenkin arvonsa. Kylä kannustaa vuoropuheluun toisenlaisten kanssa. Olen oppinut puhumaan metsästyksestä ja matonkutomisesta, vaikka en niistä juuri muuta tiedäkään kuin hyvän marinaadireseptin hirvipaistille ja kudevärit räsymatolle.

Tuomas Laitinen
Helsingistä maitojunalla kotikyläänsä Koittilaan palannut entinen tietotyöläinen ja nykyinen maanviljelijä
Kangasniemen Koittilan idylliseen kylään voit tutustua Facebookissa www.facebook.com/koittila
Lue myös Tuomaksen aiempi kirjoitus Kallion kuplasta kylähulluksi

Teksti ja kuvat: Tuomas Laitinen