Joulutervehdys Hirvensalmelta

Ihana joulu kaikkineen on täällä taas.

Tapaninpäivän ajelu hevosreellä vuonna 1975. Kuva Paula Liukkonen Hirvensalmi.
Tapaninpäivän ajelu vuonna 1975

Oi, niitä lapsuuden jouluja, niistä meillä on muistissa ne parhaat. Koulun kuusijuhlat, kaikki ohjelmat ja niiden harjoitukset. Tuleeko joulupukki, kenelle jaetaan parhaat lahjat ja kuka saa keneltä joulukortin.

Minun, kuten monen muunkin ikäluokastani, oli koulun jälkeen lähdettävä sinne missä oli töitä. Minun matkani pysähtyi Helsinkiin 12 vuodeksi. Yhtään joulua en Helsingissä kuitenkaan viettänyt. Aina lähdettiin tänne Hirvensalmelle. Yhden kerran oli ajatus viettää joulu Helsingissä, mutta kuinkas kävikään. Aattoaamuna pakattiin taas auto ja lähdettiin. Jakomäestä haettiin ruokatäydennystä, joista mieleen on jäänyt laatikollinen punaisia omenoita, jotka tekivät kauppansa. Tuokin joulu meni kuten monet muutkin perhejuhlat. Minun elämäni oli täällä Hirvensalmella. Helsinki oli vain työtä varten.

Paula Liukkosen joulupöytä katettuna vuonna 2006. Hirvensalmi.
Joulupöytä vuodelta 2006

Aikani 5-tietä kulkien, pysäkki löytyi viimein Uutelasta ja Hirvensalmelta. Voi, se hieno tunne, kun tiesin, ettei tarvitse pakata sunnuntaina taas autoa ja lähteä kohti Helsinkiä! Nykyään pyöräillessäni Kilkintiellä sunnuntaina, mietin, kuinka onnellinen olenkaan tässä pyöräillessä enkä suinkaan menossa etelää kohti.

Myös ajatukset joulun vietosta ovat muuttuneet. En kaipaa hössötystä, en lahjoja.
Aaton voi viettää rauhassa saunoen, jos sää sallii, niin järveenkin pulahdan. Takkatulen loisteessa paistelen makkaraa, se riittää evääksi.

Mutta joulupäivänä teen ruokaa. Nautitaan pöydän antimista pitkän kaavan mukaan. Sukua tulee tervehtimään ja sitten syödään ruokaa ja juodaan lientä. Tapanina ulkoillaan ja nautitaan Hirvensalmen luonnosta, jota täällä on kaikille jakaa. Hyvät ulkoilureitit ja mitä parhaat vesistöt.

 

Järvimaisema Hirvensalmella. Kuva Paula Liukkonen.Täällä asuvana luonto on aina läsnä. Ikkunasta voi katsella järvimaisemaa ja uimaan voi mennä koska vaan, talvellakin avantoon. Tuo kaikki on meille itsestäänselvyys, josta nauttivat myös monet mökkiläiset ja lomalaiset, jotka tulevat tänne uudestaan. Otamme heidät avosylin vastaan.

Näine ajatuksine toivotan kaikille nykyisille ja uusille hirvensalmelaisille rauhaisaa eloa maaseudun helmassa.

Hyvää joulua!

 

Paula Liukkonen
paluumuuttaja, Hirvensalmi

 

Teksti ja kuvat: Paula Liukkonen