Juhlahumua ja arjen juhlaa uudessa kotikaupungissamme Mikkelissä

Meidän perheemme muutto Mikkeliin tuli aika yllättäen. Minun lisäksi perheessä on mieheni Jukka, joka on eläkkeellä, Luca 11v, Niko 9v ja Minttu 8v. Itse olen alun perin Englannista ja Suomeen muuton jälkeen 11 vuotta sitten, suurimman osan ajasta olemme asuneet Varsinais-Suomessa Somerolla. Vaikka olen koulutukseltani sekä asianajaja että psykoterapeutti, työnsaanti Suomessa on ollut todella haastavaa, kun molemmat tutkinnot ovat Englannista. Päätin reilu vuosi sitten hakea sosionomin koulutukseen, jotta saisin jonkinlaisen ammatin Suomesta ja katsoin, että Mikkelissä oli monimuotovaihtoehto, joka näytti kiinnostavalta. Suomalaiset kertovat aina, että Itä-Suomessa ihmiset ovat ystävällisiä ja avoimia, englantilaisena höpöttäjänä tämä ajatus myös viehätti kovasti.

Kun sain koulupaikan, alussa ajattelin, että voisin käydä Mikkelissä kerran kuussa koulupäivinä, mutta kun sitten tammikuussa tuli työtarjous päätimme muuttaa koko perhe Mikkeliin asumaan. Olin pitkään ollut hyvin turhautunut työtilanteeseen ja tuli olo, että jos Mikkeli on nyt antamassa tilaisuuden tehdä töitä, niin sinne me sitten menemme.

Talo Rantakylässä, jonka ostimme, vapautui vasta toukokuun lopussa, joten aluksi asuimme opiskelija-asunnossa Tuskussa. Tunnelma oli tiivis, kun meitä oli viisi ja huoneita kaksi. Mutta hyvin selvisimme ja MOAS tarjosi erittäin hyvää palvelua koko meidän oleskelumme ajan.

Mikkelissä toimii erinomainen kierrätyskeskus, jossa käymme usein. Mikkelin Toimintakeskukselta olemme saaneet melkein kaikki huonekalumme. Olemme muutenkin olleet Mikkelissä erittäin tyytyväisiä. Uimaranta on kivenheiton päässä kodistamme ja siellä käydään usein myös piknikillä. Luonto on joka puolella. Sosiaalisina ihmisinä täällä on ollut helppo tutustua muihin. Varsinais-Suomessa tuntui joskus siltä, että oli olemassa jotenkin näkymätön ”riveeri”, eivätkä ihmiset halunneet päästää etuovea pidemmälle. Mikkelissä meillä on jo käynyt useampi vieras ja on tunne, että uusia pitkäaikaisia ystävyyksiä on alkamassa.

eroakiireesta_Jody Merellen häät Mikkelin tuomiokirkossa_tuore aviopari_Mikkelin seutu
Tuore aviopari Mikkelin tuomiokirkolla.

Juhlahumua
Kun muutimme Mikkeliin, olimme Jukan kanssa vielä kihloissa ja häät oli suunniteltu toukokuuksi Etelä-Suomeen. Teimme päätöksen, että jos kerran muutamme Mikkeliin, haluamme pitää myös häämme uudessa kotikaupungissamme, joten tiedusteltiin kirkkovirastolta, jospa tämä onnistuisi. Onneksi aika vielä löytyi haluttuna päivänä ja häät sovittiin 25.5.19 Mikkelin tuomiokirkkoon. Kun olemme Jukan kanssa tanssijoita, isot tanssijuhlat järjestettiin Hotelli Anttolanhoviin. Häiden järjestely paikkakunnalla, jossa ei ole yhtään tuttuja voisi olla hyvin monimutkainen kokemus. Mutta Mikkelissä kaikki sujui aivan loistavasti. Halusimme omannäköiset häät, ja pappimme Petteri Kilpeläinen sekä Kanttori Mikko Kallio tekivät kaikkensa sen eteen, että tilaisuus oli juuri sellainen kuin toivoimme. Sama asia Anttolanhovissa. Heidän tekemä suklaakakku oli niin taivaallinen, että sanat eivät riitä! Toukokuun viimeisenä lauantaina 140 vierasta tuli Mikkeliin ympäri Suomea ja vaikka itse hääpäivä oli sateinen, kaikki kommentoivat, miten kivalta paikalta Mikkeli näytti ja miten hyvä palvelu oli saatu joka paikasta!   

Vaikka yksissä isoissa juhlissa olisi ollut jo riittämiin, täytin heinäkuussa 50 vuotta. Juhlapaikaksi vuokrasimme satamasta saunalautan ja tunnelma oli mahtava, kun soitimme musiikkia kesäyössä ja tanssimme Saimaan taiallisessa tunnelmassa. Mietin sinä iltana, että olipa hyvä päätös tulla tänne asumaan. Ei ole minun mielestäni sattuma, että nyt useampi meidän ystävistämme myös harkitsee Mikkeliin muuttoa!

Arjen juhlaa
Tämä on ollut monella tavalla juhlavuosi. Uusi työ, uusi kotikaupunki ja koti, iso syntymäpäivä ja häät. Mutta arki on tietenkin ollut juhlien välissä, ja sekin on mennyt hyvin.

eroakiireesta_Minttu Tertin kartanon pihassa_Mikkeli_Mikkelin seutu
Minttu Tertin kartanon pihassa.

Minttu on alkanut pelaamaan jalkapalloa. ”Vesku, meidän valmentaja on tosi kiltti. Hän aina kannustaa meitä, joten sinne on helppo mennä. Minun mielestä Rantakylän uimahalli on myös tosi hyvä. Se on iso ja kiva.” 

Luca on jatkanut Mikkelissä koripalloharrastustaan. ”Mä tykkään siitä, että kaikki on minulle ystävällisiä. Mulle tuli heti sellainen tunnelma, että kuulun joukkueeseen. Sekin on Mikkelissä tosi huippu juttu, että koululaiset saa ilmaisia bussikortteja. Se tarkoittaa, että voidaan itse kulkea mihin halutaan. Mä tykkään siitä. Niin… ja koulu! Se on iso ja moderni ja kukaan ei siellä kiusaa. Mä tykkään koulusta”

 

eroakiireesta_Luca harrastaa koripalloa MNKY:ssä_Mikkeli_Mikkelin seutu
Luca harrastaa koripalloa.
eroakiireesta_Niko tanssii cheerleading -ryhmän kanssa Stellassa_Mikkeli_Mikkelin seutu
Niko harrastaa cheerleadingia.

Nikolle muutto Mikkeliin on ollut ehkä vielä merkittävämpi juttu. Nikon suuri intohimo on voimistelu ja tanssi. Suurena haaveena ennen Mikkeliin tuloa oli päästä harrastamaan cheerleadingia, sillä entisessä kotikunnassa sitä ei ollut tarjolla. Mikkelissä hän harrasti keväällä Naisvoimistelijoiden kanssa tanssia sekä akrobatiaa. Nyt syksyllä hän pääsi Sapphires cheerleading -ryhmään. Niko on usein ainut poika isossa tyttöryhmässä, mutta hänet on Mikkelissä otettu vastaan joka paikassa todella lämpimästi. Kuudessa kuukaudessa hän on päässyt jo neljä kertaa esitykseen ja kokee, että vihdoin hän saa olla se, mistä hän on aina haaveillut. Kiitos Mikkeli siitä.

 

 

Jukan kanssa liityimme heti Mikkelin Tanssihulluihin. Olemme heidän kanssaan tanssineet katutansseissa ja tietenkin myös Metsälinnassa sekä Kisakaaressa. Molemmissa on aina lämminhenkinen tunnelma ja tanssimaan pääsee aina.  Moni muu lava on myös Mikkelistä lyhyen ajomatkan päässä. Salsafaneina meillä on Jukan kanssa ajatuksena aloittaa jossain vaiheessa salsailta Mikkelissä.

Sosionomi-opintoni jatkuvat. Luokassa syntyi heti hyvä ryhmähenki ja whatsapp-ryhmän kautta jokainen yrittää parhansa mukaan auttaa muita aina kun pystyy.
Kun tänään puhuimme kotona aamupalapöydässä uudesta kotikaupungistamme, Niko sanoi ”Mikkeli on just sopivan kokoinen kaupunki”, ja siinä olen ihan sama mieltä. Mikkelistä löytyy kauppoja, ravintoloita, teatteri, kaksi elokuvateatteria, harrastuksia, eikä mikään ole liian kaukana.   

Tervetuloa Mikkeliin!

Jody Merelle
sosionomiopiskelija, psykoterapeutti, tuore mikkeliläinen

Teksti ja kuvat: Jody Merelle