Juva – mahdollisuuksien kunta

Moi blogin lukijat! Mukavaa, että olet löytänyt Eroa kiireestä -sivuille. Täällä kirjoittelee kaksi Juvan lukion opiskelijaa. Olemme molemmat lukion toisella luokalla. Tässä blogitekstissä aiomme kertoa, mitä vapaa-ajanviettomahdollisuuksia kotikuntamme tarjoaa.

Liikuntaa ja hyvinvointia
Juva tarjoaa monipuoliset ja laadukkaat urheilumahdollisuudet kaikenikäisille. Paikalliset lenkkipolut, esimerkiksi Gottlundin kierros, Sarkaslammen geopolku ja Hiidenmaan polut, tarjoavat upeita kulttuurielämyksiä sekä kauniita maisemia.

Lautailijat Hasa Juva Ski Resort.
Hasa Juva Ski Resort.

Jäätynyt järvi ja potkurit. Juva.Talvella puolestaan hiihtoladut taajamakeskustan ja Jukajärven läheisyydessä sekä retkiluistelurata Salajärvellä vetävät puoleensa talviurheilun harrastajia. Hyvinä lumitalvina hiihtoladut ulottuvat taajamakeskustasta talviurheilukeskus Hasa Juva Ski Resortiin saakka.

Ratsastus on yksi suosituimpia harrastusmuotoja lasten ja nuorten keskuudessa. Juvalla toimii kaksi ratsastustallia, Vehmaalla sijaitseva K&M Hevostalli Vehmaa sekä Vuorenmaassa sijaitseva Farmila Oy.

Juvan keskustassa sijaitseva Vesiliikuntakeskus Sampola puolestaan tarjoaa erinomaiset liikuntaharrastusmahdollisuudet. Sampolassa voit muun muassa käydä kuntosalilla sekä uimahallissa. Uimahallissa on useita altaita sekä muita mahdollisuuksia vesiliikunnalle. Juvalla toimii toinenkin kuntosali, Metal Sport, joka sijaitsee S-marketin alapuolella.

Pyöräilyä Juvan maisemissa. Kuva Johanna Grunér.Kevät- ja kesäaikaan luonnonrauhasta voi nauttia melomalla Juvan ja Sulkavan välisen melontareitti Oravareitin.
Juvan upeisiin maisemiin ja kiehtoviin käyntikohteisiin tutustuu kätevästi myös pyöräillen.

Nuorten vapaa-aika
Nuorille suosituimpana ajanviettopaikkana toimii ehdottomasti Sampolan nuorisotila, jonne monet nuoret kokoontuvat viettämään vapaa-aikaa varsinkin perjantaisin. Biljardin, pöytäjalkapallon ja muun mukavan tekemisen parissa aika hurahtaa nopeasti.

Kuntamme nuorisotyöntekijät ovat monille nuorille kuin ystäviä. Heidän luokseen voi mennä juttelemaan niin koulusta, kodista tai mistä muusta asiasta tahansa. Juvan nuorisotoimi järjestää myös muuta toimintaa, kuten erilaisia koulutuksia ja matkat Elämä Lapselle -konserttiin.
Kävimme molemmat nuorisotoimen vertaisohjaajakoulutuksen, joka sisälsi muutamia tapaamisia koulun ulkopuolella. Koulutus oli hyvin antoisa sekä mieluinen. Lisäksi saimme koulutuksesta lukiokurssit!

Juvan Kino 
Juvan Kino pyörittää niin lapsille kuin varttuneemmillekin suunnattuja elokuvia. Koulukeskuksen auditoriossa on hyvät puitteet elokuvien näyttämiseen ja tilat vain paranevat ensi vuoden alussa, kun rakenteilla oleva Martti Talvela -kampus valmistuu. Juvan lehdessä (17.9.2020) kerrottiin, että uudella Kampuksella tulee olemaan uusi valkokangas Italiasta ja useaan tilaan jaettavissa oleva, 172 hengen auditorio. Tilojen äänieristykseen on kiinnitetty erityisesti huomiota.

Juvan Kino on tarjonnut paikan niin katsomossa kuin ohjauskopissakin. Minä (Emmi) sain viime syksynä työpaikan Juvan Kinolta. Kesken koulupäivän luokkaamme tultiin kyselemään kiinnostuneista, mikä oli suuri osatekijä. Sen jälkeen laitoin työhakemuksen, jonka avulla pääsin työhaastatteluun ja sieltä laitteiston opastuksen kautta töihin.
Juva tarjoaa nuorille työpaikkoja monessa muodossa.

Musiikin harrastaminen
Järvi-Saimaan kansalaisopisto toimii Juvan lisäksi Rantasalmella ja Sulkavalla. Musiikkiharrastukselle kansalaisopisto tarjoaa hyvät ja laajat mahdollisuudet. Instrumenttivaihtoehtoja on runsaasti, ja soittimeksi voi valita esimerkiksi pianon, viulun, kitaran, harmonikan ja rummut. Tietenkin myös laulaminen eri osa-alueilla on toteutettavissa.
Kansalaisopistossa voi musiikin lisäksi opiskella muun muassa kieliä, kirjallisuutta, liikuntaa sekä kuvataiteita.

Juvalla toimii myös yksi Mikkelin musiikkiopiston toimipisteistä. Työskentelytilana on Juvan ala-aste eli Kukkokoulu. Musiikkiopiston soitinvalikoimasta löytyy viulu, piano, huilu, kitara ja laulu. Musiikkiopistossa on mahdollista myös suorittaa teoriaopintoja, kuten musiikinhistoriaa.

Laulua voi myös harrastaa vapaamuotoisemmin Juvan ala-asteen kuorossa. Pian valmistuvalla uudella Kampuksella tulee olemaan omat opetustilat klassista ja pop-musiikkia varten sekä äänen miksauslaitteisto.

Lasten urheilukoulu
Juvan Urheilijat ry on mahdollistanut yleisurheilukoulun n. 5-13 -vuotiaille lapsille. Lapset on jaoteltu ryhmiin iän mukaan. Urheilukoulua vetävät vanhat Juvan Urheilijoiden jäsenet sekä muut lasten ohjaukseen kouluttautuneet. Urheilukoulu toimii kaikkina vuodenaikoina.

Urheilukoulua pidetään Juvan yleisurheilukentällä, jossa on hyvät puitteet eri lajien harrastamiseen. Talven tullen siirrytään sisätiloihin Kaarihalliin. Moni nuori tavoittelee ja on tavoittanut palkintosijoja, kun taas monelle urheilukoulu on vain mukavaa ajanvietettä kavereiden kanssa ilman sen suurempia tavoitteita.

Lajien lisäksi lapset oppivat muun muassa kuuntelemaan ohjeita ja toimimaan niiden mukaan, kannustamaan omien joukkuetovereiden lisäksi myös toisia joukkueita, hyväksymään itsensä ja muut sellaisina kuin ovat sekä kaikkien kanssa toimeen tulemista. Ohjaajilla on lasten kasvattamisessa oma osuutensa. Ja sen meidän nuoremme ovat ottaneet hyvin osakseen.

Juva Hiidenmaanpolut. Suopellonvuori.
Hiidenmaanpolut, Suopellonvuori

Juva siis mahdollistaa kaiken ikäisille paljon mukavaa vapaa-ajan toimintaa. Tämä on kuntamme asukkaille tärkeä asia!

Maria Tuuliainen ja Emmi Tuovinen
Juvan lukion 2. luokkalaiset

 

 

Teksti: Maria Tuuliainen ja Emmi Tuovinen
Kuvat: Maria Tuuliainen ja Emmi Tuovinen, lautailu & luontokuva Juvan kunta, pyöräily Johanna Grunér