Kalevankangas – luontopolulta konserttiin, sienimetsästä salille

Nykyihmisen on välttämätöntä harrastaa liikuntaa, koska evoluutio on muovannut meistä liikkuvan olennon. Yksinkertaisesti on vain niin, että ihmisen pitää liikkua voidakseen hyvin. Näin kiteyttää toimittaja Lauri Seppälä mainiossa artikkelissaan (HeSa 11.2.2019) liikunnan merkityksen ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille.

Luonnonrauhaa Kalevankankaalla, Mikkelissä.

Mikkelissä liikunnan harrastamiselle on erinomaiset puitteet. Perheemme muutti Mikkeliin vuonna 1987. Asetuimme asumaan kilometrin päähän Mikkelin torilta Emolan kaupunginosaan. Siellä asumme ja viihdymme edelleen. Yksi alueen vetovoimatekijä on vieressä sijaitseva Kalevankankaan ulkoilualue. Sieltä löytyy jokaiselle liikunnasta ja luonnosta nauttivalle jotakin.

Varsinkin lapsiperhettä Kalevankangas suorastaan houkuttelee yhteiseen vapaa-ajan viettoon. Sen latuverkosto on monipuolinen ja hyvin hoidettu. Kaikki neljä lastamme ovat oppineet hiihdon alkeet Kalevankankaalla. Kynnys lähteä ladulle oli matala, sillä suksille saattoi sananmukaisesti hypätä kotiovelta. Kalevankankankaalla ulkoiluretken voi nykyisin kruunata myös levähtämällä nuotiotulen äärellä ja laavun suojassa. Ja tämä kaikki on tarjolla aivan kaupungin ytimessä.

Lasten ja Lara-koiramme kanssa tulivat vuosien varrella tutuksi erityisesti Hanhikankaan luonnonsuojelualueen ja Pankajoen ympärille vedetyt ladut ja lenkkipolut. Oma suosikkini on kuitenkin edelleen Kalevankankaalta Mäntyniemeen vievä reilun parinkymmenen kilometrin lenkki.

Kalevankankaan monipuolinen ja luonnontilainen sekametsä suosii myös marjastajia ja sienestäjiä. On varaa valita, sillä harjun kupeesta jokainen luonnossa liikkuva löytää helposti esimerkiksi herkkutatit, rouskut, mustat torvisienet, suppilovahverot ja kanttarellit.

Saimaa Stadiumi Kalevankangas, Mikkeli.

Raviradantien päähän on muodostunut monipuolinen liikunnan ja urheilun keskittymä. Jäähallin ja palloiluhallin viereen valmistui keväällä 2018 käyttöön vihitty Saimaa Stadiumi. Se parantaa sisäliikunnan harrastusmahdollisuuksia laidasta laitaan eli yleisurheilusta palloilulajeihin, voimisteluun, kiipeilyyn tai voimailuun. Monitoimihallin myötä myös puitteet suurten tapahtumien, konserttien ja messujen järjestämiseen ovat erinomaisessa kunnossa.

Mikkelin kaupunki on valinnut Kalevankankaan yhdeksi strategisen kehittämisen alustaksi. Se luo edellytykset hyvinvointi- ja elämyspalveluiden uudelle liiketoiminnalle ja hyvinvointialan tutkimukselliselle kehittämiselle.

Yhteinen eri toimijoita yhdistävä visio on, että Kalevankangas on meille kaikille avoin ja osallistava hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ympäristö.

Kalevi Niemi
kehitysjohtaja, vararehtori
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Xamk

Teksti: Kalevi Niemi
Kuvat: Kalevi Niemi, VisitMikkeli, Saimaa Stadiumi.