Kehittyvä, inhimillinen ja kestävä eli Polaria

Taisi olla vuosi 2013, kun ensimmäistä kertaa kävelin sisään Polarian, tuolloisen Vakiometallin ovista. Olin silloin 16-, nyt 24-vuotias, ja takana on yhdeksän kesää ja lukuisat muut pätkät Polarialla. Siinä missä minä olen kasvanut Polaria-aikanani teinistä aikuiseksi, niin on kyllä kasvanut myös itse Polariakin.

Polarian tehdas, robotit. Mäntyharju. Kuva Polaria.Menestyvän yritystoiminnan kivijalkana on toimiva, osaava ja yhteen hiileen puhaltava yhteistyö. Tässä ketjussa jokaisella työntekijällä on paikkansa. Polarian tuotannon hitsaamossa valmistuvat ensin kaappien rungot ja muut osat, ja valmiit osat liikkuvat eteenpäin maalaamoa kohti. Maalauksen jälkeen osat suuntaavat kokoonpanoon, jossa kaapit kasataan kokonaisiksi kaikkine osineen. Kun kaapit ja muut tuotteet ovat valmiita, ne pakataan ja lähetetään matkaan kohti asiakkaitamme. Ennen kuin tuotteita päästään käytännössä valmistamaan ja toimittamaan, on niiden taustalla paljon jo tehtyä työtä. Jokainen tuote vaatii tuotesuunnittelua, jotta siitä tulisi mahdollisimman toimiva ja käytännöllinen. Toimivankin tuotteen myyminen vaatii yrityksen myynti- ja markkinointihenkilöiltä vahvaa osaamista. Yrityksessä osaamista tarvitaan myös henkilökunnan hyvinvoinnin varmistamisessa ja siinä, että jokainen työntekijä huomataan.

Vaikka Polaria on yrityksenä kasvanut ja kansainvälistynyt, on se silti pysynyt hyvin tiiviinä yhteisönä, jossa jokainen tuntee toisensa. Melkein 10 vuoden kokemuksella voin sanoa, että Yrittäjäntielle mennessä tuntuu kodikkaalta ja siltä, että siellä on hyvä olla töissä – ja ehkä välillä jopa piipahtaa vain kahvilla! Enpä kai muuten olisikaan kerta toisensa jälkeen palannut paikalle.

Jyväskylän yliopistossa opiskelun ohessa olen työskennellyt Polarialla useasti, ja minun erityisosaamiseni – suomen ja ruotsin kieli – on huomioitu ja otettu osaksi työskentelyäni. Opiskelu ja työ ovat siis vahvistaneet toinen toistaan, ja kummassakin paikassa saatu osaaminen on hyödyttänyt puolin ja toisin. Tämä kertoo mielestäni hyvin konkreettisesti siitä, että Polarialla on tarvetta ja tilaa monenlaiselle osaamiselle. En olisi ihan heti itsekään uskonut, että tarvitsen ruotsin kielen taitoa Mäntyharjulla työskennellessäni, mutta niinpä vain kävi! Oma erityisosaaminen kannattaakin aina tuoda esille, koska parhaassa tapauksessa siitä on etua sekä työntekijälle että työyhteisölle. Ja ken tietää, vaikka kehittyvä yritys tarvitsisikin tulevaisuudessa juuri sinun osaamistasi.

Polarian tehtaalta. Mäntyharju. Kuva Polaria.Työntekijän luotettavuus on tietenkin yritykselle tärkeää, mutta aivan yhtä tärkeää on se, että työpaikka luottaa työntekijäänsä. Olen itse kokenut olevani luotettu työntekijä, minuun on uskottu ja minun työpanostani on oikeasti tarvittu ja arvostettu. Tämä tunne on ollut hyvin tärkeä oman työntekijäidentiteetin kehittymisessä sellaiseksi kuin se tänä päivänä on. Minusta työpaikalla tärkeää on myös se, että oma persoona saa näkyä ja sinusta ollaan kiinnostuneita myös ihmisenä sen työn takana. Koen, että näin on Polarialla.

Olet myöskin varmaan törmännyt Polarian peilikaappiin useammassa kuin yhdessä kylpyhuoneessa. Yksi yrityksen arvoista, inhimillisyys, näkyykin myös tässä: olemme ja haluamme olla osa ihmisten arkea, sen toimivuutta ja jatkuvuutta.

Kurkkaapa tästä video ja tutustu lisää Polariaan. Ja hei, laita äänet päälle!

Miina Kakko
etätyöskentelevä polarialainen ja pian valmistuva suomen kielen ja kirjallisuuden opettaja

 

Teksti: Miina Kakko
Kuvat: Polaria