Lukiolaisten mietteitä Juvasta ja sen tulevasta yhtenäiskoulusta

Moikka!

Olet varmasti huomannut uuden yhtenäiskoulun kohoavan Juvan keskustaan. Rakennuksen etenemistä me lukiolaiset seuraamme välituntisin ikkunasta.

eroakiireesta_Juvan uusi koulukampus rakentuu_Mikkelin seutuUuden koulurakennuksen saaminen oli varsinkin meille oppilaille mieluinen uutinen. Varsinkin tieto siitä, että saamme liikuntasalin, sai hymyn huulille. Mikäli sää ei ole sallinut, olemme käyttäneet liikuntatunneilla Kaarihallia ja Sampolan kuntosalia. Kunnon liikuntasali tulee tarpeeseen.

Helpottaa todella paljon, kun kaikki luokkahuoneet sekä ruokala tulevat olemaan samassa rakennuksessa, joten yläastelaisten ei tarvitse kulkea pitkää matkaa syömään, joka varsinkin talvella sekä sateella oli varsin epämukavaa.

Juvalla sisäilmaongelma, varsinkin koulurakennuksissa, on ollut puheenaiheena jo pitkään. Monilla jatko-opiskelupaikan valintaankin saattoi vaikuttaa hyvän sisäilman puute. Siksi uuden koulun puhdas sisäilma varmasti toimii houkuttimena myös ulkopaikkakuntalaisille. Myös se, että lukiolaisina me saamme taas kunnolliset, uudet upeat tilat, on hieno asia.

eroakiireesta_Juvan uusi koulukampus lapsen piirros_Mikkelin seutuMielestämme kuitenkin parasta Juvan kouluissa on oppilaiden huomioiminen. Meitä kohdellaan yksilöinä ja lähes kaikille opettajille nimemme alkavat olla tuttuja. Myös opetus on näin enemmän yksilöllistä, kun opettajat tietävät, mitkä ovat esimerkiksi parhaimpia opiskelutekniikoita kullekin. Tämä helpottaa koulunkäyntiä huomattavasti. Tunnilla voi olla rennosti ja sanoa ääneen, jos on kommentoitavaa tai kysyttävää – kukaan ei tuomitse, vaan kaikki kannustavat.

Ehdottomasti toiseksi paras asia Juvan lukiossa on Juvan lukioteatteri: se mahdollistaa niin näyttelemisen, tanssimisen kuin lavastamisen sekä ääni- ja valotekniikkaan tutustumisen. Siinä koko lukion yhteishenki paranee ja parasta on, että kaikille löytyy varmasti se oma juttu, mitä haluaa teatterissa toteuttaa. Kaikista osallistujista tulee tuttuja keskenään, joistakin jopa ystäviä.

Osalle heistä, ketkä tulivat Juvalle kouluun, saattoi olla syynä koulumatka. Meille on helppoa asua täällä, missä koti ja koulu ovat lähekkäin. Koulussa jaksaa paremmin, kun koulupäivän jälkeen ei tarvitse istua pitkää matkaa bussissa, eikä tarvitse huolehtia oman asuntonsa vuokran maksusta.

Täällä harrastusmahdollisuudet paikkakunnan kokoon suhteutettuna on hyvät. Yleisurheilu sekä jalkapallo ovat varmasti suosituimmat urheilulajit Juvalla. Järvi-Saimaan Kansalaisopisto tarjoaa liikunnan lisäksi esimerkiksi laajat mahdollisuudet musiikin, kuvaamataidon ja käsitöiden harjoittamiseen. Myös kielien opiskelu onnistuu kansalaisopiston kautta.

Pieneksi kunnaksi Juvalla tapahtuu paljon! Koulut, kunta sekä nuorisovaltuusto järjestävät paljon erilaisia tapahtumia lapsille ja aikuisille. Juvalla ihmiset kerääntyvät muun muassa pesä– ja jalkapallopeleihin yleisöksi, nuoret kolmesti viikossa nuorisotiloille, koulujen järjestämiin tapahtumiin, karkeloihin, joulukadun avajaisiin sekä näyttelyihin. Juvalla on siis edelleen nuorisolle elämää, vaikka tästä aiheesta aina silloin tällöin kuulee keskustelua.

Juva on ollut meille turvallinen paikka. Täällä ympärillämme olevat ihmiset ovat meille tuttuja, perhettä tai hyviä ystäviä. Ihmiset tuntevat toisensa, ja se on kyllä pienen paikkakunnan rikkaus. Meidän juvalaisten pitäisi enemmän keskittyä niihin positiivisiin puoliin rakkaassa kotikunnassamme kuin siihen, mihin me helposti juutumme: negatiivisuuteen. Muistetaan me juvalaiset pitää yhtä. Pienet kunnat eivät ole enää nykyään itsestäänselvyys – saatikka sinne kohoavat modernit koulurakennukset!

Hyvää syksyn alkua kaikille!

Maria Tuuliainen, Riina Laakso ja Emmi Tuovinen
Juvan lukion ykkösluokkalaiset

Teksti: Maria Tuuliainen, Riina Laakso ja Emmi Tuovinen
Kuvat: Maria Tuuliainen, Riina Laakso ja Emmi Tuovinen sekä Sulo 8v., Juva