Luonto ja liikunta kulkevat käsi kädessä Mäntyharjussa

Luonto antaa puitteet liikunnalliselle elämäntavalle
Junan lähestyessä etelästä kohti Mäntyharjua matkustaja saa jo junan ikkunasta ensimmäisen kosketuksen luonnon läheisyyteen. Etelän betoniviidakot ja ruuhkaiset tiet jäävät taakse ja edessä on järvien ja metsien ympäröimä elävä maaseutu – portti Suomen sydämeen. Mäntyharju antaa kävijälle loistavat mahdollisuudet nauttia luonnon rauhasta. Mäntyharjun alueella on yli 450 järveä, jotka antavat oman leimansa maisemille matkaajan liikkumistavasta riippumatta. Patikointiin, maastopyöräilyyn, melontaan ja hiihtoon paikkakunnalta löytyy monipuolinen reittivalikoima ja vesistöjä useammankin päivän luonnossa liikkumiseen.

Mäntyharjusta löytyy rauhallista luontoa vesistöjen ääreltä. Kuva Mäntyharjun Kallavedeltä.

 

 

 

 

Junasta suoraan patikkareitille
Uutta citypatikka-reittiä pitkin on mahdollisuus hypätä suoraan junasta patikkareitille, joka polveilee Pyhäveden rantoja myöten Mäntyharjun kirkonkylän kautta Repoveden kansallispuistoon johtavalle vaellus- ja maastopyöräreitille. Citypatikka-reitin varrella voi pulahtaa vaikkapa uimaan Haapaseläntien uimapaikalla, pysähtyä lasten kanssa Syvälahdentien leikkipuistoon ja tutustua reitin varrella oleviin sadan vuoden ikäisiin Teerniemen linnoituksiin. Citypatikan varrella voi Pappilanniemen laavulla keitellä vaikkapa nokipannukahvit ja sammuttaa janonsa Tervaniemessä sijaitsevassa luonnon lähteessä.

Hyvin merkittyjä reittejä on helppoa ja turvallista ulkoilla. Kuva Matkoslammelta Repovesi-reitiltä.

 

 

 

 

 

 

 

Frisbeegolfia patikoinnin lomassa
Mikäli repusta löytyy frisbeekiekkoja, voi patikkareitin varrellakin viivähtää kahdessa eri paikassa kokeilemassa taitojaan lajin parissa. Rautatieasemalta alkava Rantapuiston frisbeegolfrata ja Kirkonkylässä sijaitseva rata ovat olleet ahkerassa käytössä ja saaneet vierailijoita myös ulkopaikkakuntalaisista.  Lajin vaativuustasoltaan haastavin rata Mäntyhajussa löytyy Nurmaan kylältä WHD Gårdin upeasta pihapiiristä, jonne matkaa kunnan keskustasta on runsaat 20 kilometriä.

Mäntyharjusssa on kolme frisbegolfrataa ja harrastajien ikäjakauma on hyvin laaja.

 

 

 

 

 

 

Löylynautintoja vaellusreitillä
Maastopyöräilystä on tullut yksi mäntyharjulaisen liikunnan kestosuosikeista, joka on kasvattanut suosiotaan tasaisesti vuodesta 2015 lähtien. Tuolloin valmistunut Mäntyharju – Repovesi vaellus- ja maastopyöräilyreitti valittiin vuoden 2015 valtakunnalliseksi retkeilykohteeksi ja pyöräilijöitä reitille saapuu niin pääkaupunkiseudulta kuin Pohjois-Suomestakin. Reitin varrelta löytyy useita yöpymiseen soveltuvia paikkoja ja kirsikkana kakun päällä kulkija voi nauttia makoisista löylyistä Matkoslammen laavulla vapaasti kaikkien käytössä olevassa saunassa. Yöpyä kulkija voi reitin varrella laavulla luonnon helmassa tai vaihtoehtoisesti lakanoiden välissä vaikkapa Linkkumyllyllä.

Nokipannukahvit kruunaavat luonnossa liikkujan nautinnon. Kuva Matkoslammen laavulta.

 

 

 

 

 

 

 

Vesille keisarillisissa tunnelmissa
Mäntyharju tarjoaa hyvät puitteet myös vesillä liikkumisen. Kapeat vesistöt soveltuvat erinomaisesti melontaan tai soutuun ja erämaisia reittejä löytyy useita. Maisemiltaan upein reitti on noin viiden peninkulman mittainen Keisarinlähteen kierros. Yksi hyvä starttipaikka reitille on kunnan keskustassa sijaitseva Kurkiniemi. Yöpyä voi vaikka puolimatkan tienoilla Herajärven Mäntysaaressa sijaitsevassa laavussa. Kallaveden rannalla sijaitsevasta lähteestä tarinan mukaan keisari Aleksanteri I pysähtyi Venäjän ja Ruotsin raja-alueen tarkastusmatkallaan sammuttamassa janoaan vuonna 1803.

Rauhallinen Herajärven Mäntysaari on melojalle hyvä yöpymispaikka.

 

 

 

 

 

 

Mäntyharju on avoinna myös talvella
Mäntyharju mielletään usein ehkä mökkikuntaimagostaan johtuen kesäpaikkakunnaksi. Junat pysähtyvät ja tiet paikkakunnalle pidetään kuitenkin avoinna myös talvella. Varsinkin luonnon rauhaa etsivälle Mäntyharju on talviaikaan mitä parhain käyntikohde.

Upeat hiihtomaastot ja hyvin hoidetut hiihtoladut ovat lisänneet mökkiläisten käyntejä Mäntyharjuun etenkin pääkaupunkiseudulta myös talvisin. Pyhäjärven jäälle talvisin valmistuva retkiluistelurata on yksi paikkakunnan talvisen luontoliikunnan suosikkeja. Aurinkoisina pakkaspäivinä retkiluistelureitin ja hiihtoladun varrella olevalla Pappilanniemen laavulla leijailee usein kahvin ja makkaran tuoksu ja laavun seinällä on suksipari poikineen ulkoilijoiden pitäessä evästaukoa.

Retkiluistelurata Mäntyharjun Pyhäveden jäällä on talvisin monipuolisessa käytössä.

 

 

 

 

 

 

Koe Mäntyharjun luonto, tunnet olevasi kotona. Kuva: Härkälintuja Pyhäveden Syvälahdella.

Mäntyharjustako uusi kotipaikka?
Kuudentuhannen asukkaan Mäntyharju tarjoaa loistavan elinympäristön luonnosta ja liikunnasta nauttivalle unohtamatta laajaa kulttuurin tarjontaa. Liikuntaan panostavaan kuntaan valmistuu tulevaksi talveksi uusi tekojää ja liikuntahalli Kisalan laajennuksen suunnittelu on loppusuoralla. Näin jääkiekkoilijoilla, luistelijoilla ja sisäliikunnan harrastajilla on tulevaisuudessa hyvät harrastusmahdollisuudet.

Hyppää junaan ja astu ulos Mäntyharjun asemalla. Nosta rinkka selkään ja astu polulle. Vedä keuhkot täyteen raikasta ilmaa. Huomaat, että olet tullut uuteen kotiisi!

 

Markku Sohlman
Mäntyharju


Teksti ja kuvat: Markku Sohlman