Miten yhteen satunnaiseen rakennukseen eteläsavolaisessa pikkukunnassa on sattunut kerääntymään niin paljon mukavia ihmisiä: oppilaita ja työkavereita, ajattelen monesti, kun ajan Sairaalantietä mäkeä alas kohti työpaikkaani Mäntyharjun Yhtenäiskoulua.
Meidän koulu on ihan tavallinen eskarin, alakoulun ja yläkoulun yhdistelmä Etelä-Savossa, noin 45 kilometriä Mikkelistä etelään. Viimeisimpien laskujen mukaan täällä käy koulua noin 470 oppilasta, joista pitää huolta noin 70-päinen henkilökunta: opettajia, koulunkäynnin ohjaajia, rehtori, kanslisti ja muut. Ihan tavallinen koulu, ihan tavallisen mäen alla.

Yhtenäiskouluilla on tutkimusten mukaan monenlaisia hyötyjä erillisiin ala- ja yläasteisiin verrattuna. Lapselle tuo turvaa, kun fyysinen ympäristö tai aikuiset ympärillä eivät vaihdu. Kodin ja koulun yhteistyö pysyy tiiviimpänä, kun puolin ja toisin ollaan tuttuja. Yhtenäiskoulu pystyy yhdistämään kummankin systeemin hyvät puolet: turvallisen luokanopettajan ja oman alansa asiantuntijat, aineenopettajat. Yhtenäiskoulussa yhdessä tehty opetussuunnitelma on yhtenäinen, joten henkilökunnan on helpompi sitoutua siihen. Oppilashuoltotyökin tehostuu, tutkimuksissa sanotaan.
Tutkimukset voivat hyvin pitää paikkansa, mutta lopullisen tiedon koulusta saa vain sen käyneiltä oppilailta. Lasten suusta kuulee totuuden – mutta terävimmän totuuden kuulee nuoren suusta. Suurin osa tänä keväänä Mäntyharjun Yhtenäiskoulun jättävistä yhdeksäsluokkalaisista oppilaista on käynyt sitä sen perustamisesta, vuodesta 2011 saakka. He ovat vyöryneet alakoulun käytävää ylöspäin, luokalta toiselle, ala- ja yläkoulua yhdistävän tuulikaapin läpi yläkouluun, aluksi kurahousuissa ja toppapuvuissa, nyt ryöukon ja Vansin vaatteissa.

Mikä on hyvää tässä koulussa, te lahjomattomat ysiluokkalaiset – jotka saitte riippumattoman tutkimustuloksen takaamiseksi vastata lisäksi nimettöminä? Näin vastattiin:
“Pieni, vähän ihmisiä, kaikki tuntee kaikki :)“
“Hyvä ruoka. Hyvät opettajat.”
“Koulussa on hyvä yhteishenki.”
“Ehkä yhteisöllisyys. Koulussa on paljon tapahtumia, joihin mennään yhdessä, ja vaikka ollaankin oman luokan kanssa, niin silti siinä samalla näkee kavereita ja muita luokkia. Oma kokemus on, että kiusaaminen on loppunut miltei heti, kun siihen on puututtu. Opettajat ottavat oppilaiden ongelmat ja huolet hyvin huomioon.”
“Vesa Tirri ja Jari Loimula.” (opettajia)
“Tutut opettajat.”
“Jan Konga.” (koulunkäynninohjaaja)
“Opettajat ovat rentoja ja hauskoja, mutta vakavassa tilanteessa osaa muuttua vakavaksi. Opettajat myös auttavat aina, kun apua tarvitsee ja pidän siitä.”
“On monia erittäin kivoja opettajia ja pienet luokkakoot.”
“Vessat.”
“Opettajat ovat kivoja, koulussa on aina ollut kiva ilmapiiri ja tänne on kiva tulla.”
“Koulu on ihan 5/5.”
Kun ihmiset pohtivat muuttoaikeitaan, työpaikka saattaa olla tärkein vetovoimatekijä paikkakunnalta toiselle siirtyessä. Toinen tärkeä seikka voisi olla paikkakunnan koulu ja sen laatu. Vaikkapa tällainen tavallinen, aika mukava koulu Mäntyharjussa.
Annamari Niskanen
Äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori
Mäntyharjun Yhtenäiskoulu
Teksti: Annamari Niskanen
Kuvat: Annamari Niskanen ja Kimmo Tanttu
Pääkuvassa: Mäntyharjun Yhtenäiskoulun ensi vuoden tukioppilaat valmiina vastaanottamaan seiskat toukokuun tutustumispäivänä. Vasemmalla alhaalla kirjoittaja, joka toimii myös tukioppilasohjaajana.