Martti Talvela -kampus luo Juvalle valoisaa tulevaisuutta

Lähes vastavalmistunut Martti Talvela -kampus on täyttynyt väestä varhaiskasvatuksesta aina lukiolaisiin asti ihan hiljattain. Moderniin koulurakennukseen on sisällytetty monenlaisia luokkatiloja ja muita hienouksia, kuten uutta tekniikkaa täynnä oleva auditorio sekä monipuolinen liikuntasali.

Martti Talvela kampus ulkoa. Juva.
Upouusi Martti Talvela -kampus Juvalla

Uutta energiaa oppimisympäristöstä

Vanhasta koulukeskuksesta muuttaminen uuteen kampukseen on ollut iso asia meille kaikille, niin oppilaille ja opiskelijoille, kuin myös opettajille ja muulle henkilökunnalle. Mielestämme monikäyttöiset tilat tuovat lisää puhtia opintoihin ja niitä voi hyödyntää luovasti oppitunneilla. Esimerkiksi ryhmätöitä tehdessä olemme monesti hajaantuneet ympäri koulua omissa porukoissamme työskentelemään, mikä on mukavaa vaihtelua normaalille luokassa istumiselle.

Meille on myös lukion puolella erillinen oleskelutila, jossa voi viettää aikaa, kun ei ole oppitunteja. Tila soveltuu hyvin myös opetuskäyttöön muun muassa siellä olevan älytaulun ansiosta, joita onkin melkein joka luokassa.

Myös luokkatiloissa on monia moderneja ominaisuuksia, kuten uudet pöydät, joista osan voi nostaa niin ylös että työskentely on mahdollista myös seisten. Lisäksi muutamissa luokissa on sohvia, joilla istuessa voi myös opiskella.

Martti Talvela kampusta sisältä. Juva.
Koulukampus on upea myös sisältä.

Apulaisrehtori tyytyväinen kampukseen

Martti Talvela -kampuksen apulaisrehtori Olli Kossila myöntää, että arki koulukampuksella on edelleen hieman hektistä, eikä kaikki ole vielä valmista. Kaikesta huolimatta hän kuitenkin luottaa siihen, että kun aikaa on hieman kulunut, arki alkaa rullaamaan sujuvasti. Kossilan mukaan koronapandemiasta huolimatta ilmapiiri on pysynyt hyvänä ja eri ikäryhmät ovat hänen mukaansa suuri rikkaus. Hän uskoo kovasti siihen, että vallitsevan tilanteen helpottaessa kampuksen väestä on tulossa yksi suuri ja yhtenäinen yhteisö.

“Juvalle kampus on iso ja hieno asia. On mahtavaa, että Juvan kunta panostaa lapsiin ja nuoriin tarjoamalla heille laadukasta ja monipuolista koulutusta”, Kossila toteaa tyytyväisen oloisena.

Neliöitä ei liikaa

Vaikka kampus ulkoa näyttääkin suurelta, ei neliöitä ole yhtään liikaa. Tilat ovat kompakteja ja niitä hyödynnetään kaikenlaisessa toiminnassa, etteivät ne olisi tyhjänpanttina. Luokat esimerkiksi tuntuivat alussa ahtailta verrattuna vanhan koulukeskuksen luokkiin, mutta ovat ajan mittaan osoittautuneet juuri sopivan kokoisiksi.

Kompaktien tilojen myötä myös ilmanvaihto on hyvä ja ilma kiertää hyvin koko rakennuksessa. Puhdas ilma on muutenkin yksi tärkeimmistä seikoista viihtyvyyden ja turvallisuuden kannalta. On sanomattakin selvää, että sillä on hyvin suuri vaikutus siihen, miten opiskelu sujuu. Kun ei jatkuvasti tarvitse painia erilaisten oireiden kanssa, mitä entisen koulun sisäilmaongelmista aiheutui, olo on paljon rennompi ja keskittyminen helpottuu.

Positiivista palautetta myös koululaisilta

Juvan yläasteen kahdeksasluokkalaisten Veeti Vanhasen ja Sami Saiman mukaan kampuksen ilmapiiri on hyvä, eikä eri ikäryhmien keskinäisessä toimeentulossa ole ongelmia. Ylipäätään heidän mukaansa kampuksella on mukavaa ja opiskelu mieluista. Niin kuin monen muunkin, niin myös Vanhasen ja Saiman mielestä parasta kampuksella on monipuolinen liikuntasali sekä käytävien varrella olevat erilaiset tuolit ja sohvat, jotka lisäävät kodikasta tunnelmaa.

Martti Talvela kampuksen liikuntasali Juva.Martti Talvela kampuksen auditorio Juva.

 

 

 

 

 

Suurimman muutoksen kampukselle siirryttäessä kokivat kuitenkin alakoululaiset, sillä nyt samassa koulurakennuksessa opiskelevat myös yläkoululaiset ja lukiolaiset. Neljäsluokkalaiset Minea Tikkanen ja Veikko Suikki kertoivat, että muutto kampukselle hieman jännitti, mutta hyvällä tapaa. Heidän mielestään on mukavaa, että kampuksella on paljon eri-ikäistä väkeä ja ilmapiiri on hyvä.

Toiveikkaina tulevaisuuteen

Näyttää siis siltä, että kampuksen tärkein tavoite on täyttynyt. Koululaiset ovat saaneet mieluisan ja modernin ympäristön, jossa opiskella. Kenties edessämme ovat uudet muutoksen tuulet Juvan suuntaan upean koulukampuksemme myötä. Jäämme innolla odottamaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Anna Kaartinen ja Riina Tiainen
Juvan lukion reportterit
lukion ykkösluokkalaiset

Teksti ja kuvat: Anna Kaartinen ja Riina Tiainen