Mikset muuttaisi Mikkelin seudulle?

Eri ihmisillä on eri kriteerit asuinpaikan valinnalleen. Osalle kaupungin humu ja helppo kerrostaloasuminen on oma juttu ja rakennustilastot näyttäisivät tällaista trendiä tällä hetkellä tukevan. Uusia kerrostaloasuntoja rakennetaan yli 20 000 vuodessa, kun omakotitaloaloituksia on vain noin 7000 kappaletta. Huomionarvoista kuitenkin on, että rakentamisen tilastot ja ihmisten toiveet eivät näytä täysin kohtaavan pitkällä aikavälillä.

Suomi Areenan kyselyssä 2017 selvitettiin ihmisten asumistoiveita 20 vuoden päähän. Suosituin tulevaisuuden asumismuoto oli omakotitaloasuminen, jota toivoi 63 % vastanneista kerrostaloasumisen prosentin ollessa 17 %. Suosituin asuinpaikka oli esikaupunkialue 40 %, pienempi kaupunki 21 % ja ison kaupungin keskusta sekä maalla asumisen suosio oli yhtä suuri 17 %.

Omakotitaloasumisen suosion jatkuminen tulevaisuudessa avaa mahdollisuuksia seudullemme kilpailtaessa asukkaista. On selvää, että suurkaupungin sykettä ei Etelä-Savosta löydy. Jos taas haluaa irti kiireestä, rentoa meininkiä ja kaupunkia halvempaa ja väljempää asumista on Mikkelin seutu hyvä vaihtoehto.

Hirvensalmi asuinpaikkakuntana
Hirvensalmi on omat vahvuutensa omaava itsenäinen kunta Mikkelin kupeessa ja osa yhteistä työssäkäyntialuetta. Lähimmät tonttialueet ovat vain reilun 15 minuutin ajomatkan päässä niin Mikkelin torilta kuin Hirvensalmen keskustastakin. Hirvensalmi on luonnonkaunis kunta, jonka pinta-alasta 38 % on vettä ja rantaviivaa on noin puoli kilometriä asukasta kohden. Kunnasta löytää helposti rantatontin tai tontin upealla järvimaisemalla. Halvimmillaan omarantaisen tontin saa 16 000 eurolla.

Hirvensalmi panostaa asumisen laatuun.  Kunnan myymät tontit ovat suuria. Uusimpien omakotitaloalueiden tonttikoko ylittää hehtaarin.  Osalle alueista on tuotu tontin laitaan myös valokuitu. Pitkäaikainen asumisen laatuun panostaminen on osaltaan saanut aikaan sen, että Hirvensalmi on Kiinteistömaailman tutkimuksen mukaan ainoa Etelä-Savon kunnista, jossa asuntojen hinnat nousevat.

Hirvensalmi on keveän verotuksen kunta. Asumisen verotus on maakunnan keveintä ja kunnallisvero on toiseksi alhaisin. Palveluista ei kuitenkaan ole tingitty, vaan esimerkiksi kunnan peruskoulu noteerattiin valtakunnan parhaimmistoon Ylen koulukone tutkimuksessa.

Jos asuinpaikan valintakriteerinä on lyhyt työmatka ja etäisyys isompaan kaupunkiin, puhdas järviluonto, edulliset tontit, laadukkaat palvelut ja keveä verotus on Hirvensalmi oiva valinta.

 

Heikki Isokääntä
elinkeinoasiamies
Hirvensalmi

Kuvat ja teksti: Heikki Isokääntä