Minun Mäntyharjuni

Tulimme Helsingistä viettämään kesälomaa tuttavien mökille Mäntyharjulle.  Vanhempani kiintyivät paikkakuntaan ja ostivat pienen tontin järven rannasta. Siitä lähtien vietimme kaikki lomamme Mäntyharjussa ja osa minusta juurtui tänne.

Ihmiset
Minulla on Mäntyharjuun ja mäntyharjulaisiin muodostunut vuosien aikana suhde, jota on vaikea sanoilla selittää. Me olemme kuin kaksi lapsuudenkaveria, joiden on helppo jatkaa juttua siitä, mihin edellisellä kerralla jäätiin. Eteläsavolaiset saattavat olla ensin vähän varautuneita, mutta ei kannata luovuttaa, koska heihin luotu yhteys ja luottamus kantavat koko elämän. Olen löytänyt täältä monta hyvää ja hienoa ystävää.

Minun sielunmaisemani on asettunut näiden järvien rannoille, näiden mäntyjen oksille ja näiden ihmisten harteille. Minun on täällä hyvä olla, muukalaisenakin tunnen olevani kotona.

Työni ei ole sidottu paikkaan
Aluksi minulle riitti oma mökki ja oma ranta. Pikkuhiljaa laajensin elinpiiriäni. Parikymmentä vuotta sitten perustin yhdenmiehenyrityksen. Sillä oli minulle iso merkitys, koska pystyin olemaan Mäntyharjulla pidempiä aikoja. Kirjoittelen lauluja ja juttuja, eikä työni ole sidottu paikkaan. Minulla on nykyisin kaksi kotia.

eroakiireesta_Järvimaisema Mäntyharjulla_Mikkelin seutu
Järvimaisemaa Mäntyharjulla

Järvet ja junat
Mäntyharjulla on paljon puhtaita järviä. Keskustasta pääsee Pyhävettä pitkin kahteen eri suuntaan. Sulkujen läpi pääsee jatkamaan matkaa pariinkin suuntaan, aina Voikosken ohi. Jos valitsee toisen ilmansuunnan keskustasta, niin pääsee Ristiinaan. Juna tuo ja vie. Asema on tärkeä osa mäntyharjulaista identiteettiä.

Liikunta
Maaseudulla voi tietenkin aina liikkua luonnossa, mutta Mäntyharjulla on lisäksi monipuolinen ja hieno urheilukeskittymä keskellä kylää. Huippukuntoinen jalkapallokenttä palvelee myös yleisurheiluväkeä. Pururata kiertää koko aluetta, jossa on myös pesäpallokenttä. Talvella siellä on hiihtoladut ja tekojää. Maastopyörä- ja patikkareittejä on paljon. Laavuilla voi pysähtyä keittämään kahvit tai grillaamaan makkarat, löytyy sieltä saunakin. Repoveden kansallispuisto on ihan vieressä, se valittiin vuoden kansallispuistoksi vähän aikaa sitten. Talvella sisäliikuntaa voi harrastaa monipuolisesti. Täällä on myös padel-kenttä kaikkien käytössä. Kunnasta löytyy kolme frisbeegolfrataa.

eroakiireesta_Lasse Wikman ja Marko Maunuksela kesäteatterissa_Mäntyharju
Minä ja Marko Maunuksela kesäteatterissa

Kulttuuri
Elokuvateatteri on keskellä kylää. Elokuvat vaihtuvat usein ja teatterin penkeissä on mukava istua. Kansalaisopistossa voi harrastaa vaikka mitä. Kaksi teatteria tarjoaa kesäisin huolella tehtyjä näytelmiä. Itse olen näytellyt Mäntyharjun kesäteatterissa parina kesänä ja ollut mukana kolme kertaa kirjoittamassa sinne näytelmää.

Tori kaiken keskellä
Minulle Mäntyharjun ja kesän keskipiste on tori ja ennen kaikkea torikahvila. Kaikki, siis ihan kaikki, käyvät kauppareissuillansa torilla. Siellä tapaa tutut ja saa vastauksen mieltä askarruttaviin kysymyksiin, jos uskaltaa avata suunsa.

Hauska pieni yksityiskohta on myös se, että täällä voidaan kirjoittaa Mäntyharjulla tai Mäntyharjussa, mutta tarkoitetaan samaa asiaa. Se on kirjoittajasta kiinni.
Tuli listattua aika paljon asioita, joita olen löytänyt Mäntyharjusta. Moni paikkakuntalainen pitää kaikkea tätä niin itsestään selvänä, että he eivät oikein osaa edes ajatella niitä rikkautena. Joskus ulkopuolinen kiinnittää asioihin eritavalla huomiota. Itse olen onnellinen siitä, että vanhempani löysivät aikoinaan Mäntyharjun. Vai olisiko Mäntyharju kuitenkin löytänyt meidät?

Lasse Wikman
sanoittaja ja viestinnän ammattilainen
Lasse Wikman on kirjoittanut paljon juttuja ja lauluja, jotka ovat saaneet alkunsa Mäntyharjulla.
Wärssy Ky

Teksti ja kuvat: Lasse Wikman
Pääkuva: Sari Heikkilä, Mäntyharjun valokuvaamo