Mökkiunelmasta vakituiseksi saaren asukkaaksi Kangasniemelle

Olli Tiaisen kotiterassimaisema Puulan saaressa. Kangasniemi.

Kaikki alkoi talvella 2006 vanhan hirsikehikon ostosta, jolle oli tarkoitus löytää rantatontti (halpa) jostain silloisen asuinpaikan (Muurame) kohtuullisesta läheisyydestä. Muutaman ”halvan” tontin katsomisen jälkeen, jotka osoittautuivat hyttyspesiksi puoliksi soistuneen lammen rannalla, löytyi se oikea Kangasniemeltä Puulaveden saaresta. Budjetti siinä hieman karkasi, mutta ratkaisu oli aivan oikea.

Paisui homma vähän muutenkin. Vanhasta hirsikehikosta tuli polttopuuta, sillä se osoittautui niin huonoksi, ettei sitä olisi enää kannattanut pystyttää. Siitä seurasi 10 vuotta omatoimirakentamista työn ohella. Ei tarvinnut miettiä mitä lomilla ja viikonloppuisin tekisi. Palkintona syntyi kuitenkin se unelmien mökki, joka tänä päivänä on vakituinen asumus.

Olli Tiainen potkurilla. Talvi. Kangasniemi.Ajatus mökille muuttamisesta vakituisesti syntyi, kun kuulin, että se voisi olla mahdollista Kangasniemellä. Olin lisäksi jo syksyllä laskenut, että toukokuun ja elokuun välillä olin ollut kaksi yötä kaupunkiasunnossa. Joten tuumasta toimeen ja muuttoilmoitus vetämään. Kunnasta soitettiin parin viikon päästä ja kysymys kuului: ”oletko sinä ihan oikeasti muuttamassa sinne saareen”, johon vastasin, jotta kyllä olen ja kysyin, onko se ongelma. Vastaus oli, että ”ei ole, mutta pitää tehdä mantereen rannalle sinulle käyntiosoite pelastuslaitosta varten”. Näin minusta tuli kangasniemeläinen saaren asukki.

Toimin koulutusalan yrittäjänä, konttori on mökillä ja muuten työkeikat ympäri Suomea. Nettiyhteys toimii hyvin ja yhteys mantereeseen kesällä veneellä ja talvella potku- tai moottorikelkalla. Tämä yhteys on kuitenkin poikki keväällä ja syksyllä viikosta kahteen, kun jää ei kanna ja veneellä ei pääse. Positiivisesti ajateltuna se on hyvä syy olla poissa kotoa, kun sinne ei vaan pääse. Olen jo muutamana keväänä ratkaissut tämän rospuuttoajan ongelman lähtemällä Lappiin hiihtämään.

Olli Tiaisen kalasaalis Puulalla. Kangasniemi.Kesäharrastukset golf ja kalastus toimivat saaresta käsin erittäin hyvin. Erittäin kirkasvetinen ja puhdas Puulavesi on mainittu yhtenä Suomen parhaista järvilohi-vesistämme, ja muikkukantakin viimeiset kymmenen vuotta on pysynyt erittäin hyvänä. Verkot voi laskea vaikka omasta laiturista tai ajaa muutaman minuutin päähän hyville uistelupaikoille.

Kangasniemen kirkonkylältä löytyy Puulagolf, jo useaan kertaan Suomen parhaaksi 9-reikäiseksi valittu golfkenttä. Kumpuilevassa metsämaastossa kulkevat väylät antavat sopivasti niin fyysistä kuin pelillistäkin haastetta. Luonto on muutenkin täällä ihan konkreettisesti lähellä. Marjastus, sienestys tai muuten vain luonnossa kulkeminen onnistuu omasta pihasta lähtemällä joko kävellen omaan saareen, tai veneellä joihinkin muihin Puulan sadoista saarista.

 

Olli Tiaisen koirat. Kangasniemi.Kangasniemi on virkeä ja kaunis kunta, jossa on hyvät harrastusmahdollisuudet ja paljon kaunista luontoa. Näinä poikkeavina aikoina olen huomannut, että muulloinkin kuin lomasesonkina, mökeillä on ihmisiä huomattavasti normaalia enemmän. Ei varmaan huono arvaus, että töitä on tehty mökeiltä käsin. Toivottavasti tämä jatkuu vielä, kun olot muuttuvat normaalimmaksi. Ehkä joku jopa harkitsee, voisiko tänne muuttaa pysyvämminkin.

 

Kesäiset terveiset Puulan saaresta!

Olli Tiainen
”yks norppa”
yrittäjä

 

Teksti ja kuvat: Olli Tiainen