Miten päädyin Mikkeliin

Miten päädyin Mikkeliin

Muutimme silloisen kihlattuni kanssa Mikkeliin kesällä 1987. Mikkelissä elämä alkoi avioliiton solmimisella – siis juuri tämän kihlatun kanssa. Vuoden 2019 tasolla perhe koostuu 2 lapsesta, heidän puolisoistaan ja 3 lapsenlapsesta. Jo havaittavien merkkien mukaan kokonaismäärä on kasvamassa. Eläkeläisenä asun vielä pari vuotta työelämässä puurtavan vaimoni kanssa Mikkelin Tuskussa, mikkeliläisten oman vuokrataloyhtiö Mikalon viihtyisässä kolmiossa Mikkelin pohjoisosassa.

Kävin syntymässä savokarjalaisista vanhemmistani Hämeessä. 3 vuoden iässä päätin muuttaa Uudellemaalle, vanhempani seurasivat tuolloin mukana. Uudenmaan Nurmijärveltä matkasin opintojeni jälkeen 26 -vuotiaana komennustöihin eri puolille Lähi-Itää.

Mikkeliin muutin Egyptin Kairosta siis kesällä 1987. Muutos ei ollut järin suuri, sillä olihan jo tuolloin Kairon ja Mikkelin seutukuntain yhteenlaskettu asukasmäärä selvästi yli kymmenen miljoonaa!

Mikkelissä olen työskennellyt yhdistyssektorin ja lehti/radiotalon palveluksessa. Työhistoriaan kuuluu myös yrittäjyyttä, eri palveluammateissa toimimista ja jatko-opiskeluakin. Mikkeli on jo minunkin asuinaikanani kasvanut kuntaliitoksin mm. Mikkelin maalaiskunnan, Anttolan, Ristiinan, Haukivuoren ja Suomenniemen osalta.

eroakiireesta_liivimies_Jiitee Hartikainen_Mikkeli_kuva_Emmi Mustonen_Haumedia Oy
Mikkelissä on tilaa, väyliä ja mahdollisuuksia liikkua vaikkapa sähköpotkulaudalla.

Wikipedia kertoo Mikkelin asemasta maailmankartalla ytimekkäästi: ”Mikkeli sijaitsee Vuoksen vesistön ja Kymijoen vesistön välisellä vedenjakajalla. Kaupungin keskusta on Saimaan Savilahden rannalla. Kaupungin itäosien järvet kuuluvat Vuoksen vesistöön. Lännessä kaupunki tavoittaa Kymijoen vesistön Mäntyharjun reittiin kuuluvan Puulaveden. Pohjoispuolella kaupunki ulottuu Kyyvedelle, joka laskee Puulaveteen”. (Lähtiessään) puhtaat vetemme laskevat siis Itämeren Suomenlahteen osin Laatokan ja osin Kymijoen kautta. Ai, miten niin olen koulutukseltani maantieteilijä?!?

Tilastot kertovat, että kaikista maamme kunnista Mikkelissä on toiseksi eniten vapaa-ajanasuntoja – Kuopio on kirinyt edelle vajaalla 11.000 mökillään muutaman sadan mökin verran! Olemme täällä merkille panneet mielissämme, että moni eläköityvä etelän mökkiläinen muuttaakin huvilalleen eläkepäivikseen. Ja mikäpä on muuttaessa etenkin, kun mökki on jo alun perin suunniteltu ympärivuotiseen käyttöön. Täällä palvelut pelaavat, etäisyydet ovat kohtuullisia ja hintatasokin pääkaupunkiseutua selvästi alhaisempi. Ja minkä mahdollisesti matkan pituudessa häviää, sen ajassa voittaa – täällä pääsee näet paahtamaan ruuhkattomilla väylillä!

Vaimoni ja minä olemme siis valinneet vuokra-asumisen asumismuodoksemme. Mainitun Mikalo Oy:n vuokrahuoneistotarjonta on laadukasta, niin alueellisen kattavuuden kuin huoneistojenkin suhteen. Eikä maksa paljon: reilun 3 km:n etäisyydellä keskustasta sijaitsevan vajaan 80 neliön saunallisen kolmion asumiskustannukset ovat karvan verran yli 800 euroa kuussa – vuokrineen, vesi- ja sähkömaksuineen, autopaikkoineen. Vastaavasta vuokra-asunnosta maksetaan pääkaupunkiseudulla satoja euroja enemmän – joka kuukausi! Omistusasunnoissa ero on luonnollisesti vielä tätä suurempi. Siis Mikkelin eduksi. Mikkelissä on tarjolla tällä hetkellä reilusti ns. suuria asuntoja – Mikkeliin tulevat tuhannet ammatti-, ammattikorkeakoulu- ja muut opiskelijat kun mielellään vuokraavat/ostavat ne pienet.

Maantieteessä minua miellyttää alati sen spatiaalisen diffuusion tutkimusote. Suomeksi kysehän on jonkin asian tai ilmiön alueellisesta levinneisyydestä – spatiaalinen diffuusio kuulostaa kuitenkin monin verroin tyylikkäämmältä termiltä.

Jos mietitään asutuksen spatiaalista diffuusiota, huomataan, että Suomen asutuksen keskipiste (Weberin piste) on tätä nykyä Hämeenlinnan Hauholla, n. 150 km Mikkelistä lounaaseen. Maaginen Kehäkolmonen on sekin vajaan 200 km:n päässä. Suomen pohjoisin paikka Nuorgam on reilun 1.100 km:n päässä – pohjoiseen. Kehäkolmoselle ennättää reilussa parissa tunnissa, kun Nuorgamiin on matkattava yli 13 tuntia. Molemmat nopeusrajoitusten mukaan…

Voidaan täysin perustellusti sanoa, että kehäkolmoselta katsoen Mikkeli on lähellä!

Tuu’ siis tänne, Mikkeliin ja vaihda kiire, ahtaus ja ahdistus elonlaatuun – ota perheesikin mukaan!

Jiitee Hartikainen
FM, täysinpalvellut

Teksti: Jiitee Hartikainen
Kuva: Emmi Mustonen, Haumedia Oy