Seikkailumetsä omalla pihalla

Seikkailumetsä omalla pihalla

Miksi Suomenniemelle? Näin meiltä useakin kysyi, kun tänne lähdimme muuttoa tekemään. Muutimme joulukuussa 2018, avoimin mielin, koska Suomenniemestä emme tienneet yhtään mitään. Ihan sattumalta tänne päädyttiin ja Suomenniemi on yllättänyt positiivisesti uudestaan ja uudestaan.

Aiemmin asuimme Mikkelissä, jossa molemmat pojat ovat syntyneet ja nuoremman ollessa reilun vuoden, muutimme Savonlinnaan. Kaipasimme kuitenkin Mikkeliin takaisin ja aloimme etsimään omakotitaloa perheelle. Sattumalta löysimme sopivan vuokrakohteen Suomenniemeltä. Kävimme katsomassa taloa ja tutkimassa kylää.

Ajatus pienestä kylästä kiehtoi, varsinkin kun vanhemman lapsen koulunaloitus lähenee. Pieni, idyllinen koulu, jossa kaikille lapsille on tilaa, eivätkä he häviä massaan, houkutti suuresti. Otimme selvää, mitä Suomenniemi tarjoaa lapsiperheille ja saimme kuulla, että täällä on avoin muskari, jossa myös päiväkotilapset käyvät, ja sehän riitti meille aloitukseksi. Vaikka kylä on pieni, koimme, että Suomenniemellä on tarvittavia palveluja lapsiperheille; päiväkoti ja ala-aste, löytyyhän täältä kauppa ja kirjastokin ja useampi kahvila-ravintola. Isommat kaupungit ja keskusta ovat kuitenkin lähellä, kun tarvitsee.

Menimme poikien kanssa muskariin heti muuttoa seuraavalla viikolla ja helposti sieltä jo kavereita löytyi. Saman kuun koko kylän joulujuhlat olivat iloinen yllätys, tuollaisia ei kaupungissa vastaan tule. Kyläläiset ottivat meidät alusta asti lämpimästi vastaan ja tietysti sana oli kiertänyt siitä uudesta lapsiperheestä, siinä vähän kylänvalojen jälkeen.

Olemme olleet erityisen iloisia siitä, kuinka tapahtumarikas ja lämminhenkinen kylä Suomenniemi on. Täällä on mm. aktiivinen MLL, aluejohtokunta ja seurakunta, ympäri vuoden riittää yhteistä tekemistä. On mm. yhteisiä retkiä, saunailtoja, lasten kesäolympialaiset ja monia muita hauskoja yhteisiä tapahtumia. Jouluisin lauletaan joululaulut ja syödään puuro porukalla ja uutena vuotena keräännytään yhdessä ampumaan ja ihailemaan ilotulitukset. Suomenniemen urheilijoilla, Suomulla, on avointa liikuntaa kaikenikäisille viikoittain, niin joukkuelajeja kuin kesäistä puistojumppaakin. Talkoohenkeä löytyy ja kyläläiset ovat omalla porukalla kunnostaneet frisbeegolfradan, joka on vapaasti kaikkien käytössä.

eroakiireesta_infokyltit_Mikkelin Suomenniemi_Irja Hannosen luontopolku
Infoa upeasta Irja Hannosen luontopolusta.

Nuorisoseura järjestää toimintaa ja täälläkin odotetaan jo innolla heidän uusinta näytelmäänsä ensi-iltaan. Joka kesäinen Suomenniemi-viikko on suuri satsaus ja iso tapahtuma, joka kerää kyläläiset ja mökkiläiset yhteen ja kylä täyttyy vierailijoista. Kylän yhteisöllisyys saa kaikki liikkeelle ja osallistumaan.

Mökkipaikkana Suomenniemi on ihana ja kesä onkin luonnollisesti vilkkaampi kuin talvi. Rakastamme luontoa ja metsäilyä, ja siihen täällä todellakin on mahdollisuudet ja puitteet kohdillaan. Laavuilla on aina puut valmiina, jos nuotiolle tekee mieli ja maisematornilla on upeat näkymät makkaranpaiston kylkiäisiksi. Talvella on hyvät ladut ja kaukalossa jää, kesäisin pääsee uimaan useille rannoille, joissa osassa on myös laavu.

eroakiireesta_metsäinen tie järven rannalla_Mikkelin Suomenniemi
Viekö tämä tie sinun seikkailumetsääsi?

Mutta se, mikä tekee Suomenniemestä mahtavan paikan asua, kaiken tuon edellä mainitun lisäksi, on upeat kyläläiset. Mekin tulimme aivan yllättäen, emme tunteneet ketään, emmekä tienneet koko kylästä mitään, mutta tervetullut olo meille tuli heti. Kaikki tuntevat kaikki, kylällä kaikki tervehtivät, täällä on turvallista ja hyvä henki. Se, että pienellä paikkakunnalla kaikki tietävät toisensa, voi olla suuri heikkous tai suuri vahvuus. Täällä se tuntuu olevan se lujittava tekijä, omista pidetään huoli. Kylän tohinoihin otetaan vastaan lämpimästi ja on ollut helppo tutustua uusiin ihmisiin ja löytää mahtavia ystäviä. Lapset ovat ihastuneet siihen, kuinka turvallista on ja kuinka lähellä luontoa saa asua. Se hauska seikkailumetsä on kirjaimellisesti ihan siinä, kun ovesta ulos astuu. Meidän tuleva eskarilainenkin tuntee jo kaikki eskarikaverit, joten aloitus on helpompi.

Täytyy myöntää, että aluksi tuntui oudolta, kun kaikki kaupungin menot ei ihan äärellä olekaan. Pieni alkujärkytys siinä tuli, vaikka kylä ja kyläläiset kodilta tuntuivatkin. Mutta reilun vuoden asumisen jälkeen sitä on tosiaan ymmärtänyt, että täällä on ihan kaikki mitä ikinä voi tarvita; kiireetöntä aikaa perheelle. Kun kaikki maailman huvitukset eivät ole ihan kävelymatkan päässä, tulee oltua aidosti yhdessä ja paremmin läsnä. Saa rauhoittua ja viettää eri tavalla aikaa kotona. Kaupungissa välillä tuntuu, että kaikkien pitäisi jatkuvasti suorittaa ja olla menossa. Täällä on helppo vaan olla, viettää aikaa perheen ja tärkeiden ihmisten ja asioiden kanssa. Olemme kuitenkin hyödyntäneet oman kylän harrastusmahdollisuuksia ja lisäksi jotkut harrastuksistamme on kaupungissa.

Kerrostalo- ja rivitaloasumisen jälkeen oma rauha on ihan parasta. Toisille annetaan tilaa, mutta aina ihmiset pitävät huolta toisistaan – tarpeen tullen ja kysymättäkin, toista autetaan. Joukosta löytyy sisukkuutta ja sitkeyttä, jolla pidetään kiinni omista ja naapurin oikeuksista ja koko kylä pitää huolta yhteisön oikeuksista. On ollut hienoa päästä tähän porukkaan ja ylpeänä kutsumme itseämme suomenniemeläisiksi.

Tervetuloa Mikkelin Suomenniemelle!

Elina Vilén ja Tero Tiainen
ylpeät uudet suomenniemeläiset

Teksti: Elina Vilén ja Tero Tiainen
Kuvat: Elina Vilén ja Tero Tiainen sekä Mikkelin kaupunki