(Pertun)maallakin voi opiskella tutkinnon

Nykyisin valtava opiskeluvalikoima ulottuu Pertunmaankin kaltaiseen maalaispitäjään saakka, sillä etäopiskelu on tullut jäädäkseen.

Lähihoitajaopinnot lähellä. Mainos Pertunmaa.Siinä missä ennen istua törötettiin oppilaitoksen penkkiä kuluttaen, on joustavuus tullut pakon edessä enenevästi myös oppilaitoksiin. Esimerkiksi luentotallenteiden katsominen omaan tahtiin lapsiarjessa on vapauttavaa. Puhun kokemuksesta.

Opintoja ajatellen Mikkeli, Lahti ja Jyväskylä ovat varteenotettavan matkan päässä Pertunmaalta, mikäli läsnäolopakkoa ei ole joka päivä. Puhun kokemuksesta.
Mutta tiesitkös, että nyt voi opiskella tutkinnon Pertunmaallakin?

Kyseessä on mahdollisuus suorittaa lähihoitajan tutkinto Lähellä suurelta osin työpaikalla oppien, ja työllistyä suoraan alalle. Pertunmaalla asuva Minna Keihäsniemi on yksi lähihoitajakoulutuspaikan saaneista.

Minna Keihäsniemi Pertunmaa.
Minna aloittaa kohta lähihoitajaopinnot

– Jouduin keväällä lomautetuksi, mikä tietysti aluksi harmitti. Mutta sitten olikin aikaa miettiä enemmän asioita. Kun näin lähihoitajakoulutuksesta mainoksen, ajattelin, että nyt tai ei koskaan.
Ja se oli nyt. Onneksi olkoon!

– Lähihoitajakoulutus on ollut haaveena jo pidemmän aikaa, ajatuksella ”jos mä jonain päivänä vielä”. Mutta yksinhuoltajana ja viiden lapsen äitinä on ollut vaikea irrottautua opiskelijaksi. Tässä koulutuksessa helpottaa, kun opinnot ovat lähellä ja työssäoppimispaikka omassa kunnassa, Minna kertoo.
Ensi viikolla (18.1) starttaavan koulutuksen järjestävät Jyväskylän Gradia ja Lahden Salpaus. Isojen oppilaitosten jalkauttaminen pieniin kuntiin tuo niihin elinvoimaa ihan uudella tavalla. Kuluvan vuoden toiveissa onkin, josko paikallista koulutusta voitaisiin käynnistää muullekin alalle.

 

Myös nuoret voivat opiskella (Pertun)maalla
Aikanaan useimmat nuoret muuttivat pois kotoa, kun toisen asteen opinnot kutsuivat. Puhun kokemuksesta.
Nykyisin useat nuoret käyvät toisen asteen koulutuksensa Pertunmaalta käsin. Ymmärrän hyvin, että monelle nuorelle ”isommat ympyrät” ovat tervetulleita, mutta sen ei tarvitse tarkoittaa vielä kotoa muuttamista ja vastuun ottamista kodista opiskelun lisäksi.

Peppi Kapanen Pertunmaa.
Peppi ajelee lukioon Mäntyharjulle

Peppi Kapanen, 17 v., käy kotoaan Pertunmaalta toista vuotta lukiota Mäntyharjussa. Matkaa suuntaansa kertyy n. 30 km.
– Matkoihin menee vähintään tunti päivässä, mutta pääosin sen jaksaa hyvin. Kotiin jääminen oli kuitenkin hyvä ratkaisu, kun parhaat kaveritkin asuvat Pertunmaalla ja saa viettää perheen kanssa aikaa. Hyviä puolia on totta kai myös se, ettei rahaa mene esimerkiksi vuokraan tai ruokaan.

Peppi sai joulun alla ajokortin, minkä voi suorittaa poikkeusluvalla jo 17-vuotiaana. Erityisiä syitä kortin saamiselle ovat esimerkiksi kouluun tai säännölliseen ja tavoitteelliseen harrastukseen pääsemistä hankaloittavat pitkät etäisyydet tai puuttuvat joukkoliikenneyhteydet.
– Ajokortin saaminen helpottaa todella paljon omaa arkeani. Lyhyempinä koulupäivinä ei tarvitse odotella turhaan koululla kuljetusta, Peppi kertoo.

Opiskelujen vuoksi ei siis kannata sulkea maalla asumista pois kuvioista: kyllä asiat lutviutuu, mikäli motivaatio on kohdallaan. Puhun kokemuksesta.

 

Kaisa Karlsson
pertunmaalainen, paluumuuttaja
Pienten kuntien elinvoimaa -hanke nelinvoimaa.fi 
Nelinvoimaa Facebookissa: facebook.com/pientenkuntienelinvoimaa

Teksti: Kaisa Karlsson
Kuvat: Kaisa Karlsson, Peppi Kapanen, pääkuva Erika Väkiparta