Puulan maisemissa hoituvat myös kansainväliset tehtävät

Maalaispoika
Olen aito maalaispoika, sillä synnyin ja kasvoin Vuojalahden kylässä yhdentoista kilometrin päässä kirkonkylältä. Nuoret vanhempani ostivat Kangasniemen kunnalta edullisen omakotitontin vastapäätä kyläkoulua. 80-luvulla kunta halusi näillä omakotitonteilla houkutella lapsiperheitä kylille.

Isä-Pentti matkusteli töiden vuoksi paljon niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Muistan, miten mielellään hän aina palasi kotiin maaseudun rauhaan. Viimeisen kymmenen vuoden aikana olen itse puolestani viettänyt suuren osan työajastani reissun päällä ja todennut saman kuin isä aikoinaan: kotiin Kangasniemelle on aina hyvä palata. Saan asua kauniin luonnon keskellä rauhallisessa ympäristössä. Tämä tarjoaa tarpeellista vastapainoa ja palautumisen mahdollisuuksia, joita kaipaan erityisesti pitkien Suomen rajojen ulkopuolelle tehtävien työmatkojen jälkeen.

Asuin oman perheeni kanssa muutaman vuoden Tallinnassa sekä sen jälkeen pari vuotta Omahassa. Nämä vuodet antoivat valtavasti, mutta avasivat samalla silmät sille kaikelle, mitä Kangasniemellä on minulle ja perheelleni tarjota.

Yrittäjäystävällinen Kangasniemi
Pienestä pitäen olen seurannut isäni uraa yrittäjänä Tehometillä; yrityksessä, jonka hän kehitti konkurssikypsästä yhtiöstä yhdeksi alansa merkittävimmistä toimijoista. Tähän Tehometin menestystarinaan liittyy olennaisesti se, että Kangasniemen kunta, sen elinkeinoasiamies ja riittävä määrä päättäjiä sekä Kangasniemen Osuuspankki uskoivat nuoren yrittäjän huimiin suunnitelmiin. Meidän perheellämme onkin vahva kiitollisuuden side Kangasniemeen ja siksi yrityksen pääpaikka on pysynyt täällä, vaikka toiminta onkin vuosien saatossa laajentunut. Meillä on myös vahva halu osoittaa tätä kiitollisuutta, esimerkiksi jakamalla tukea oman kunnan kulttuurin, urheilun ja yhdistysten toiminnan tukemiseksi.

Yritystoiminnan kannalta Kangasniemen sijainti käytännössä keskellä Suomea on kerrassaan mainio. Tehometin henkilökunta on aina ollut sitoutunutta ja pisimmät työsuhteet ovat kestäneet yli 40 vuotta. Alkuperäiset Tehometin työntekijät ovat olleet pääosin kangasniemeläisiä. Nykyään moni työntekijöistä ajaa päivittäin Lapaskankaalle Pieksämäen, Mikkelin ja Jyväskylän suunnista. Lähialueille sijoittuu myös Tehometin tärkeitä alihankkijoita, joiden kanssa yhteistyötä on tehty jo vuosikymmenten ajan.

Yrittäjän silmin katsottuna Kangasniemen kunta on edelleen ketterä reagoimaan ja siten kykenevä tekemään nopeita päätöksiä.

Puulan maisema kotitoimistolta.

Kotitoimiston ikkunasta
Olen astellut isän jalanjälkiä ja toimin tällä hetkellä Tehometin toimitusjohtajana. Lisäksi toimin Tehometin osaomistajan, amerikkalaisen Valmont Industries -yhtiön, Euroopan, Lähi-Idän ja Afrikan yksikköjen johtajana.

Viimeisen vuoden aikana meidän kaikkien elämä on mullistunut riippumatta asuinmaasta ja -paikkakunnasta. Kun katselen kotitoimistoni ikkunasta näkymää kauniille Puulalle, voin kokemuksesta todeta, että Kangasniemeltä käsin voi pitkälle hoitaa myös kansainvälistä tehtävää, vaikka videopalavereilla ei pystykään täysin korvaamaan kasvokkain tapahtuvia kohtaamisia kollegoiden ja asiakkaiden kanssa.

Yritysystävällinen ja kaunis Kangasniemi tarjoaa siis myös etätöitä tekeville mahtavat maisemat suoraan kotitoimistolta. Eduksemme voi lukea myös Kangasniemen sijainnin kolmen lähikaupungin, eli Jyväskylän, Pieksämäen ja Mikkelin keskellä. Vaimoni, samoin kuin isosiskoni, käy töissä Mikkelissä. Ajomatkat sujuvat kuulema kummallakin molempiin suuntiin rauhoittavina siirtymäriitteinä vaikkapa äänikirjoja kuunnellen.

Jarkko Kettunen perheineen nuotiolla. Kangasniemi.Kaikki, mitä rakastan
Pieni maalaispitäjä on kodikas ja täällä verkostoituminen on luontevaa ja helppoa. Perheenisänä arvostan sitä, että Kangasniemi on lapsille turvallinen kasvupaikka. Täällä on sekä aikuisille että lapsille monipuolisia harrastusmahdollisuuksia. Meidän perheessä harrastetaan jääkiekkoa, ringetteä, sählyä ja jalkapalloa; vikellystä, ratsastusta ja pianonsoittoa – ja näihin kaikkiin on mahdollisuus täällä omassa kotikunnassa. Erityisen arvokkaana pidän sitä, että lapsemme saavat kasvaa tämän kauniin ja puhtaan luonnon ympäröimänä, jossa meillä on mahdollisuus liikkua vapaasti ja turvallisesti. Maaseudun rauhassa ja lähellä toisiamme meillä on hyvä olla. Täällä on kaikki, mitä tarvitsen ja kaikki, mitä rakastan.

Haluatko erota kiireestä? Tervetuloa asumaan ja elämään Kangasniemelle!

Jarkko Kettunen
toimitusjohtaja, yrittäjäksi kasvanut, maalaispoika

Teksti: Jarkko Kettunen
Kuvat: Jarkko Kettunen, pääkuva Ilpo Aalto