Seuraavaksi me ehkä perustamme Juvalle yliopiston

eroakiireesta_Elämänlaatua Juvalla_Mikkelin seudulla_vasta ja kukka_Martti Ripaoja
Kukaan ei ole vielä tarjonnut niin paljon rahaa, että saisin suurkaupungissa saman elämänlaadun.

Kun joku kysyy, olisiko Juva hyvä valinta asuinpaikaksi, vakiovastaus on vastakysymys: juvalaisilla vai ilman?

Minä olen tietysti tottunut, kun peilistä näkee juvalaisen joka aamu. Kaikki eivät ole. Mikkeliläisissäkin aistii joskus pienen säikähdyksen, kun valkenee, että tärkeään pöytäseurueeseen on osunut useita juvalaisia. Ja tärkeisiin pöytäseurueisiin osuus AINA useita juvalaisia. Se on ikään kuin laki.

Juvalaiset ovat savolaisia, mutta eivät ehkä pahinta lajia. Muikistelevaa vehnästelyä on vähemmän kuin ylempänä Savossa, kierouttakin vain sen verran, että sillä pärjää kovassa maailmassa. Vesitie ja Viitostie ovat tuoneet Juvalle ideoita suuresta maailmasta jo kauan, rautakaudelta jenkkirautakaudelle.


Tämä on melkein suurvalta

Suurvaltahistoria velvoittaa meitä. Kuten jokaisen suomalaisen yli nelivuotiaan on pakko tietää. Juva on savolainen emäpitäjä, jonka syrjäkylästä syntyi nykyinen Kuopio ja jonka alueelle aloitettiin Olavinlinnan rakentaminen.

Emäpitäjän palauttamisesta on puhuttu, vaikka olisihan siitä vaivaakin.

Mielelläni ajattelen, että sama vuoden 1442 reipas henki on säilynyt kotipitäjässä edelleen. Tuolloin juvalaiset talonpojat kävivät Turussa sopimassa piispa Maunu Tavastin kanssa seurakunnan perustamisesta. Asiakirja on tallessa todisteena. Entinen kunnanjohtaja Heikki Laukkanen kuvaili tapahtumaa eräässä juhlaseminaarissa näin: juvalaiset lupasivat piispalle pitää papin leivässä ja oluessa, ja toistaiseksi lupaus on pystytty pitämään.

eroakiireesta_Toivio Rock 2015 Juva_Mikkelin seutu_kuva Martti Ripaoja
Jos Juvalla halutaan rokkifestarit latoon, tehdään rokkisfestarit latoon. Dreamferno Toivio Rockissa 2015.

Toimeliaisuus yllättää 
Juvalla on tapana saada asioita aikaan. Moni muualta siirtynyt yrittäjä on ihastellut, kuinka sähäkästi ja vähäisellä byrokratialla asiat saadaan rullaamaan. Kun muualla vielä mietitään, sanotaanko yrittäjäasiakkaalle päivää vai terve, Juvalla on jo halli pystyssä.

Kaikenlaista on tehty, tryffelinviljelyn aloittamisesta alkaen. Kaikki ei aina onnistu, mutta aika moni asia on onnistunutkin.

Asenteesta kertovat esimerkiksi lukuisina kesinä järjestetyt erikokoiset rocktapahtumat, kuten Puustock, Juva Rokkaa tai vaikka Toivion ladossa muutaman kerran pidetty pienimuotoinen Toivio Rock. ”Myö halutaan festarit ­– siispä teemme ne.”

eroakiireesta_Mikkelin seutu_Juvalainen kana_Martti Ripaoja
Juvalainen kana, tyypillinen, iso. Paikkakunta on myös merkittävä munantuottaja.

Monelle matkaajalle Juva on vakiopaikka pysähtyä tai käydä kesäreissulla varta vasten. Kotileipomo Siiskonen kievareineen ja Teahouse of Wehmais, englantilaistyylinen teehuone savolaisessa kartanomaisemassa, ovat myös omia suosikkikohteitani. Vielä laajempi, mutta ehkä heikommin tunnettu on Kruunu Herkun käsityönä tekemien valmisruokien levinnäisyys.  Ruokaan on Juvalla ymmärretty satsata, vatsan kautta kulkee suora tie sydämeen.

eroakiireesta_Vt5 Mikkeli-Juva tietyömaa_kuva Martti Ripaoja
Tässä on rakenteilla tyypillinen juvalainen saunapolku, hinta 120 miljoonaa euroa.

Maaseutu kuolee? Hah!
Maaseutu, siis kaikki noin 4-6 suurimman kasvukeskuksen ulkopuolella, näyttäytyy tilastoanalyyseissa kuihtuvana ja kuolevana. Mutta ei se ihan niin yksioikoista ole. Ränstyneitä autiotaloja näkee Juvalla vähän, varsinkaan otollisten liikennereittien lähistöllä. (Ne muuten muuttuvat entistäkin otollisemmiksi, kun uusi Viitostie Mikkelin ja Juvan välille pian valmistuu.) Hyvin hoidettuja taloja ja tiloja sen sijaan näkee paljon, aika uusiakin rakennuksia myös haja-asutusalueen kylissä.

 

Teemme siis yliopiston 
Ja nyt rakennetaan paljon. Yli sadan miljoonan euron tietyömaan lisäksi kirkonkylään tehdään hienoa koulukampusta, johon sijoittuu Juvan nouseva toivo päiväkotimuksuista lukiolaisiin saakka. Tieltä purettu vanha koulukeskus rakennettiin aikoinaan meitä varten, ensimmäistä peruskoulupolvea. Ihmeen hyvinhän se kesti tänne asti.

Uusi koulukampus sai vastikään nimekseen Martti Talvela -kampus, aikanaan Juvan kotipaikakseen valinneen suuren oopperalaulajan ja luomuviljelijän mukaan. Ja hei, ”kampus”. Siinähän on yliopistokin jo melkein vain perustamista vaille valmiina. Sopisi juvalaiseen mentaliteettiin, joten eiköhän…

Martti Ripaoja
juvalainen journalisti, joka rapistuu kilpaa isänsä ja setänsä rakentaman rintamamiestalon kanssa länsijuvalaisessa maalaiskylässä
bassonsoittaja jo 35 vuotta / Luonteri Surf

Teksti ja kuvat: Martti Ripaoja