Terveisiä Suomen Las Vegasista!

Etelä-Suomen Sanomissa kirjoitettiin 21.10., että Puumala on Suomen Florida. Kyllä meillä on täällä paljon yhtäläisyyksiä Floridan kanssa, mutta itse kuvailisin Puumalaa Amerikan paikoista Las Vegasiksi.

Sijainti Huitsin Nevadassa houkuttelee 
Ensinnäkin me sijaitsemme huitsin Nevadassa eli lähimpiin kaupunkeihin (Mikkeli, Savonlinna, Imatra) on kaikkiin Puumalan keskustasta noin 70 km matka.

Meillä ei ole täällä Elvistä, mutta muutoin kesäasukkaiden julkkistiheydestä kunnassamme uutisoi viime kesänä Ilta-Sanomat.

Puumalaan tullaan nauttimaan uhkapelien sijaan takuupotista; luonnonrauhasta, hyvistä ja monipuolisista palveluista ja upeasta tunnelmasta, jonka luovat paitsi iloiset paikkakunnan asukkaat ja kesäasukkaat, niin myös ympärillä vallitseva Saimaan luonnon kauneus.

Huitsin Nevadassa sijainti on ehdottomasti Puumalan vahvuus! Täällä on varttunut siten itsenäinen, toimelias, itse asioihin tarttuva ja tekevä väestö. Parhaimmillaan se on tarkoittanut sitä, että yksi vinkkaa jostakin tarvittavasta palvelusta ja seuraavalla viikolla se on jo saatavilla. Tästä olen kuullut myös muutamalta julkkiskesäasukkaalta mukavaa palautetta – ”ei tarvinnut kuin vinkata, niin sain palvelun ja vähän vielä enemmänkin”.

Yhteishenki ja kuntalaisten aktiivisuus tuottaa tulosta

Sahanlahti Resort


Pienessä kunnassa on helppo asioida ja toteuttaa visioita. Puumalassa on aktiivisia asukkaita ja vapaa-ajanasukkaita. Sen todentaa myös juuri ilmestynyt vapaa-ajanasukkaille suunnattu Mikkelin seudun kuntien palvelututkimus. Tässä tutkimuksessa puumalalaiset olivat aktiiveja ja vastasivat 100 henkilön voimin eli ¼ koko vastaajajoukosta. Mukana tutkimuksessa olivat Hirvensalmen, Kangasniemen, Mikkelin, Mäntyharjun, Pertunmaan ja Puumalan vapaa-ajanasukkaat.

Aktiivisuus ja sitoutuneisuus omaan kuntaan näkyy myös ihan arkipäivässä. Nykyisellään pienen 2100 asukkaan vanhusvoittoisessa kunnassa hoidetaan yhdessä eri järjestöjen toimesta mm. runsaasti upeita ulkoilureitistöjä, niin kesällä kuin talvella. Vapaaehtoiset ovat ylläpitäneet mm. retkiluistelureittiä, rakentaneet kuntoportaat, järjestäneet heinätalkoot siistiäkseen kunnan yleisilmettä ja paljon muuta.

 

 

Palveluja kuin Vegasissa – ja enemmänkin
Kuten Las Vegasissakin, niin Puumalassa on saatavilla lähes kaikki palvelu mitä tarvita saattaa. Meillä on yllättävän iso kirjo esimerkiksi erikoisliikkeitä ja palveluja näin pieneksi kunnaksi. Täältä löytyy mm. Kosmetologi, talotarvikeliike, maalikauppa, vaatekauppa (kesäisin kaksi), kynsistudio, lahjatavaraliikkeitä, kahviloita, ravintoloita, kirjasto, Alko, ruokakauppoja, puutarhamyymälöitä, kukkakauppa, LVI-tarvikemyymälä, kioskeja, elokuvateatteri ym.

Puumalan sillan hissitorni

Meillä on täällä vieläpä jotain extraa, mitä ei Las Vegasissa ole; Saimaa ja sen monimuotoiset palvelut; aktiviteettipalvelut, ammattikalastajat, norpparisteilyt, satamapalvelut ym.

Puumalassa on kelpo asua ja nauttia palveluista sekä yhteishengestä. Tehdä töitä paikkakunnalla, etänä tai lähikunnissa ja nauttia elämästä.

On meillä Las Vegasin vilkkuvalojen tapaan upea valotaideteoskin valaisemassa Puumalan sillan hissitornia! Pari kuppilaakin vilkuttaa syystalven pimeässä Open -kylttejään ja houkuttelee erikoisliikkeissä asioivia piipahtamaan kahvikupposelle.

 

 

 

 

 

Tervetuloa Puumalaan!

Cecilia Mattila
Puumalan vakituinen asukas vuodesta 1990

Teksti ja kuvat: Cecilia Mattila