Töihin Etelä-Savoon?

Kirjoitus on julkaistu TE-palvelujen Suotuisa suunta -blogissa heinäkuussa 2019. Tekstin julkaisemiseen sivustollamme on lupa haastattelijalta ja blogin ylläpitäjältä. (Heli Pakonenpsykologi / TE-puhelinpalvelujen Uraohjaus)

Jos omalla paikkakunnalla työ- ja elinympäristö ei tunnu enää mielekkäältä, yksi mahdollisuus on tähyillä muiden maakuntien tarjontaa. Paikkakunnan vaihdos voi parhaillaan tukea myös elämänlaatua ja avata uutta näkökulmaa elämään. TE-toimiston on mahdollista korvata työnhakuun ja työllistymiseen liittyviä korvauksia työttömille työnhakijoille (matka- ja yöpymiskustannuksen ja liikkuvuusavustus). Myös Kelan perustoimeentulotuessa on muuttoavustus.

Tässä blogikirjoituksessa Mikkelin seudun muuttajahanke Solmun Mira Myyryläinen vastailee kysymyksiin Etelä-Savon mahdollisuuksista. Etelä-Savossa on varsin matala työttömyys, työllisyyskatsauksessa 4/2019 todettiin, että työttömyys laski siellä huhtikuussa eniten koko maassa.

1.Kerrotko hieman Mikkelin seudusta ja Etelä-Savosta, missä tämä alue sijaitsee, mitä kuntia siihen kuuluu ja paljonko on asukkaita?


Etelä-Savo on upeaa Järvi-Suomen aluetta, jossa asuu noin 145 000 ihmistä. Mikkelin seutu sijaitsee etelästä katsottuna lähimpänä pääkaupunkiseutua, Etelä-Savon eteläosissa. Mikkelin seudun muuttajahankkeessa Mikkelin seutuun lasketaan tietenkin Mikkelin kaupunki ja ympäröivistä kunnista Hirvensalmi, Juva, Kangasniemi, Mäntyharju, Pertunmaa ja Puumala. Asukkaita Mikkelin seudulla on noin 77 000, joista Mikkelissä asustaa vajaat 54 000.

2.Kerro hankkeestanne ja mitä apua teiltä voisi saada muuttoaikeissa?


Mikkelin seudun muuttajahanke Solmu on seudullinen hanke, jonka tarkoituksena on palvella halukkaita muuttajia heidän kysymyksissään. Lisäksi tavoitteena on Mikkelin seudun tunnettuuden lisääminen. Toiminta-ajatus on ”yhden luukun” -periaate, josta asiakas saa vastauksen mieltä askarruttaviin muuttamiseen liittyviin kysymyksiin maksutta ja sitoumuk­setta. Vinkkaamme muuttajille seudun mahdollisuuksista, työpaikoista, asuinalueista, kouluista, harrastuksista tai mistä tahansa asiakas tietoa ha­luaa. Jos emme jotakin tiedä, niin selvitämme ja ohjaamme oikeaan osoitteeseen! Olemme olleet mukana erilaisissa kampanjoissa ja tapahtumissa sekä järjestäneet RekryONLINE-verkkorekrytapahtumaa, jossa työnhakijat kautta maan pääsevät tutustumaan alueemme työnantajiin ja työpaikkoihin.

3. Minkä alan töitä Mikkelin seudulla on tarjolla?Mikkelin seutu on yksi Suomen yrittäjävaltaisimmista seuduista väestön määrään suhteutettuna. Meillä on paljon pieniä ja keskisuuria yrityksiä, mutta myös isoja, kansainvälisiä työllistäjiä.
Seudulla on vahva metalli- ja metsäteollisuusosaaminen. Biotalouteen kohdistuu suuria investointeja, joiden arvioidaan vaikuttavan positiivisesti mm. puun kysynnän kasvuun ja teknologiateollisuusyritysten myönteiseen kehitykseen. Potentiaalia nähdään myös bioenergiaosaamisessa. Työllistävimpiä toimialoja ovat sosiaali- ja terveysala, teollisuus, kauppa, alkutuotanto ja rakentaminen. Teollisuuden työpaikkoja on erityisesti puutuote- ja metalliteollisuudessa. Työntekijätarpeita on muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävissä, erityisopetuksessa, siivouksessa, ravintola-alalla, rakennusalan työnjohtajissa, puhelinmyynnissä ja kirjanpidon ammattilaisissa. Pulaa on myös koneistajista, hitsaajista ja erilaisten maansiirto- ja työkoneiden kuljettajista. Lisäksi erilaisten sovellusasiantuntijoiden tarve on kasvussa. Avoimia työpaikkoja seudulla on tälläkin hetkellä noin 300 (TE-palvelut) ja kausityö lisää työpaikkojen määrää etenkin kesäisin.
Meidät tunnetaan vahvasta mökkikannasta, joten vapaa-ajan asukkaita kannustan pohtimaan myös, voisiko etätyö Mikkelin seudulla olla vaihtoehto?4. Miksi kannattaa harkita Mikkelin seudulle muuttamista? Blogissanne on tyytyväisten ihmisten muuttokertomuksia, oletko huomannut että tänne muuttaneilla olisi joitakin tyypillisiä tyytyväisyyden aiheita?

Sivustomme nimi on www.eroakiireesta.fi ja kyllä ehdottomasti yleisin yhdistävä tekijä, minkä asiakkaamme ottavat esille, on halu päästä eroon kiireestä. Väki pakkaa etelään ja suurten kaupunkien houkutukset vetävät, mutta usein monella on kuitenkin halu päästä väljemmille vesille, tehdä elämänmuutos ja saada elämään lisää laatua kauniin luonnon, toimivan arjen ja turvallisen elinympäristön äärellä. Seudullamme on erinomaiset puitteet viettää laadukasta elämää palveluista, tapahtumista ja harrastusmahdollisuuksista tinkimättä. Meillä aika ei kulu ruuhkissa, vaan aikaa vietetään perheen, ystävien ja harrastusten parissa. Ympärillä on myös mukavan matkan päässä lisää kaupunkeja, jos mieli välillä halajaa maailmalle. Eikä pääkaupunkikaan ole kuin parin tunnin matkan päässä. Jos lukaiset sivultamme ”Mekin valitsimme Mikkelin seudun” – osiosta kuntalaisten tarinoita, niin huomaat, että täällä viihtyvät myös yritykset, eläimet, supersankarit sekä suurmiehet! Blogissamme taas kirjoittajat käsittelevät itselleen mieluisia ja tärkeitä asioita, ne ovatkin olleet monipuolisia ja eri aiheista kertovia. Suosittelen!Tässä on pari poimittua tarinaa maistiaisiksi:”…Meille Mikkelin seudulle kaivataan lisää työikäisiä asukkaita ja seudulla onkin tarjota vahvuuksia, joita esimerkiksi lapsiperheet arvostavat: Turvallisuus, puhtaus sekä elämisen helppous pienissä kaupungeissa houkuttavat muuttajia. Mikkelin seudulla on lisäksi jo paljon etätyötukikohdiksi soveltuvia vapaa-ajan asuntoja, joiden rakentaminen on jatkunut viime vuosinakin vilkkaimpana koko Suomessa. ….”
– Laura Jouhkimo, tutkimuskoordinaattori
Lappeenrannan teknillinen yliopisto, LUT School of Business and Management
MUC – Mikkelin yliopistokeskus Kirjoittaja on innostunut pk-yritysten kasvusta ja kansainvälistymisestä sekä organisaatioiden yhteistyöstä ja oppimisesta. Tämäkin teksti syntyi etätöissä mikkeliläisen rintamamiestalon keittiön pöydän ääressä. Välillä kävin lenkillä kirkastamassa ajatuksiani.

https://eroakiireesta.fi/etana-kotona-joustotyon-uudet-tuulet/”Mikkelin seutu – paratiisista maailmalle ja takaisin on lyhyt matka…. Kotoa Helsinki – Vantaalle menee henkilöautolla vähän yli kaksi tuntia ja mökiltänikin, järven rannalta kaksi ja puolituntia. Paratiisista maailmalle ja tänne ei siis ole minkäänlainen etäisyys. Kaikki on täällä lähellä, palvelua saa ja sitä on riittävästi.
Aikaa jää perheelle ja elämälle. Vaikea on kuvitella, että muuttaisin mihinkään muualle. Minun elämäni Mikkelin seudulla on todella laadukasta ja toivotan ilolla kaikki tervetulleeksi Suomen hienoimman järviluonnon keskelle.”
– Jari Ketomaa, ralliautoilija
https://eroakiireesta.fi/muuttaja/mikkelin-seutu-paratiisista-maailmalle-ja-takaisin-on-lyhyt-matka/

eroakiireesta_mikkelin_seutu_kartta

5. Miten olisi hyvä lähteä etsimään työpaikkaa Mikkelin seudulta? Nyt saa suositella myös linkkejä, mistä löytyy lisätietoa alueen asioista. 

Työllistyminen ja työnhaku käy kyllä työstä ja se vaatii tietenkin valtavasti aktiivisuutta ja oma-aloitteisuutta. Useimmat asiakkaamme seuraavatkin aktiivisesti TE-palvelujen ja muiden työnvälityskanavien sivustoja, joista olemme keränneet verkkosivuillemme listaa. Julkisen sektorin avoimia tehtäviä voi etsiä Kuntarekryn sivulta. Seudulla toimivia yrityksiä löytyy esimerkiksi Mikkelin seudun yritys- ja palveluhakemistosta (Hakuri) ja useimpien kuntien verkkosivuilla on palvelu- tai yrityshakemisto, josta pääsee tutustumaan kunnan yrityksiin. Eri kuntien sivuille pääsee nopeasti eroakiireesta-sivustomme kautta, sillä olemme pyrkineet linkkaamaan sinne seutumme asioita. Yrityksiin kannattaa ilman muuta olla yhteydessä suoraan ja lähettää avoimia hakemuksia, joissa kertoo osaamisestaan ja tavoitteistaan. Ja kyllä sosiaalista mediaa kannattaa myös hyödyntää. Esimerkiksi Facebookista tai LinkedInistä voi bongata avoimia tehtäviä tai löytää mielenkiintoisia yrityksiä. Meitä kannattaa alkaa seuraamaan sivulla https://www.facebook.com/solmuprojekti/, missä vinkkaamme työpaikoista sekä muista alueella elämiseen liittyvistä asioista. Ja tietenkin minuun voi olla yhteydessä suoraan (mira.myyrylainen@mikkeli.fi).

Yksi vaihtoehto on yrittäjyys ja itsensä työllistäminen, johon saa apuja esimerkiksi Mikkelin Seudun Uusyrityskeskus DYNAMOsta. Lisäksi Mikkelissä Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n ja Mäntyharjulla elinkeinoyhtiö Mäntyharjun Seudun Elinkeinojen Kehitys Oy, Mäsek Oy:n asiantuntijat auttavat mielellään. Muissa kunnissa kannattaa kääntyä elinkeinoasiamiesten puoleen. Ostamalla yrityksen saa nopeamman startin yrittäjyydelle. Mikäli yrityksen ostaminen kiinnostaa, lisätietoja saa em. tahoilta sekä Etelä-Savon Yrityspörssistä, joka listaa alueemme myytäviä yrityksiä ja liiketoimintoja. Palvelussa voit myös etsiä yrittäjää tai tehdä ostoilmoituksen.

Tervetuloa Mikkelin seudulle!
Mira / Heli