Tunnelmallista talvea Hirvensalmella

Pakkanen paukkuu nurkissa ja puut notkuvat suuren lumimäärän alla. Suuret kinokset ja lumikasat houkuttelevat lapsia laskemaan mäkeä, peuhaamaan ja rakentelemaan linnoja. Mieltäni suuresi lämmitti hakea lapsiani Vuoropäiväkoti Ompusta, kun tyttäreni esitteli ylpeänä tekemäänsä lumikartanoa sohvineen ja televisioineen. Lumikartanolle voi laskea lumesta kasattua liukumäkeä pitkin, jonka aikuiset ovat pihalle kasanneet.

Vuoropäiväkoti Omppu onkin yksi asia, mistä nautin Hirvensalmella. Ihanat hoitajat, tutut lapset ja paljon aktiivista toimintaa joka päivä, kenenkään erityistarpeita unohtamatta. Vallitsevasta tilanteesta huolimatta, lapset käyvät retkillä ja kävelyillä lähimaastossa ja liikuntapaikoilla lähes päivittäin.

Korona on koetellut voimiamme ja kestävyyttämme jo vuoden, mutta onneksi kevätaurinko jo alkaa piristämään ja valaisemaan päiviämme. Ihania auringonnousuja hyvissä maisemissa saakin ihastella useassa paikassa ympäri Hirvensalmea. Näin talvisin keskustaajamassa hiihtolatua on noin 10 kilometriä. Reppuun kun pakkaa makkarat ja mehut, voi matkalla pysähtyä Ryökäsveden rannalle Mäknistön laavulle nuotion ääreen. Kunnan sivulta löytyy latukartta.

Mikäli laavun tunnelmasta ja järvimaisemista haluaa nauttia ilman suksia, kävellen pääsee Kissakosken laavulle Liekuneen rannalle. Viitoitettu polku lähtee läheltä Kissakosken tehdasta ja periltä löytyy hyvin hoidettu iso laavu aivan kosken niskan tuntumasta.

Pieni luistelija Hirvensalmi. Kuva Satu Liukkonen.Mäenlaskua illalla Hirvensalmi. Kuva Noora Ijäs.Stigalla mäkeen Hirvensalmi. Kuva Satu Liukkonen.

 

 

 

 

 

 

 

Muitakin talvisia riemuja löytyy kylältä. Elomaan koululla on valaistu luistelukenttä, joka on myös kouluajan ulkopuolella kovalla käytöllä. On ollut ilo jälleen huomata, että kaukaloon mahtuu sulassa sovussa niin pienet vasta-alkajat kuin kovempaa luistelevat pojatkin. Pienen kävelymatkan päässä koululta sijaitsee Hirvensalmen urheilukenttä, jonka laidalla on erittäin suosittu mäenlaskupaikka, Ukko-mäki. Mäen päälle kun jaksaa kivuta, saa todella hurjat vauhdit. Heikkohermoisimmat voivat laskea hieman alempaa saaden kuitenkin vauhdin riemua.

Mikäli rajoitukset eivät elämäämme säätelisi, olisi Hirvensalmella tarjolla myös monipuolista sisäliikuntaa. Itse toimin Hirvensalmen Urheilijoiden nimissä ja toivon, että seuramme voisi tarjota kuntalaisille lisää toiveiden mukaisia palveluita. Pyrimme kuuntelemaan toiveita ja vastaamaan niihin parhaan kykymme mukaan.

Itselleni on tärkeää kuunnella kuntalaisia, koska liikuntapalveluiden osalta mahdollisuuksia järjestää erilaista toimintaa on paljon. Yhteistyötä voisi kehittää lisää sekä muiden seurojen että kunnan kanssa. Esimerkkinä mainittakoon, mikäli liikuntasalin ovet kevään aikana pystytään avaamaan, saamme tarjota yhteistyössä Mikkelin Pallokissojen kanssa uutuuslajia O Jogo Bonito -jalkapalloa. O Jogo Bonito tarkoittaa jalkapalloa iloisella mielellä, rakastaen ja yhteisöllisyyttä luoden.

Seuramme nimissä on harrastettu lentopalloa vuosikymmeniä, ja edelleen miehet kokoontuvat liikuntasalille kaksi kertaa viikossa ja naiset kerran. Salibandyä tarjoamme alakouluikäisille tiistaisin ja aikuisten liikuntaryhmä kokoontuu torstaisin. Elomaan koulun liikuntasalissa käytössämme on myös kiipeilyseinä, jota olemme lasten osalta pyrkineet käyttämään sunnuntaisin, aikuiset useampana iltana viikossa. Kiipeilyjaos Kiikku toimii myös Mikkelissä Saimaa Stadiumilla järjestäen ohjaajakoulutusta ja kiipeilykerhoa.

Mikäli hevosvoimia kaipaa, on kylällämme siihen tarjolla muutamakin vaihtoehto: HauKartingin sisäkarting-halli sekä Juurimäen hevostalli. Henkilökohtaisesti olen molemmista hyvin ylpeä. Karting-hallissa ajellaan ympäristöystävällisesti sähkökäyttöisillä karting-autoilla, yleisinä aukioloaikoina tai ryhmille suunnitelluissa yksityistilaisuuksissa. Juurimäen tallilla puolestaan pääsee tutustumaan hevosiin yksilöllisesti, ratsastajan tarpeet huomioiden. Tallilla on käytössä luotettavat hevoset ja valaistu ratsastuskenttä.

Miksi siis lähteä turvalliselta maaseudulta – pimeästä talvesta huolimatta kylältä löytyy elämää!

Anu Palhomaa
saunankaunis hirvensalmelainen yrittäjä
aktiiviseuralainen

Teksti: Anu Palhomaa
Kuvat: Anu Palhomaa, Noora Ijäs ja Satu Liukkonen