Vapaa-ajan asunnon muuttaminen vakituiseksi

Saanko luvan? Vapaa-ajan asunnon muuttaminen vakituiseksi Mikkelin seudulla

Haluaisitko muuttaa pysyvästi vapaa-ajanasunnollesi? Näillä vinkeillä pääset alkuun vapaa-ajanasuntosi käyttötarkoituksen muutosprosessissa.

Prosessin helppous ja kesto riippuvat kohteesta. Mikäli rakennus sijaitsee vapaa-ajan asumiseen tarkoitetulla tontilla, on ensin haettava poikkeamispäätös. Siinä tutkitaan yksinomaan rakennuspaikkaa ja sen soveltuvuutta ympärivuotiseen käyttöön. Jos taas kaava mahdollistaa ympärivuotisen asumisen, tällöin poikkeamismenettelyä ei tarvita.

Kun mahdollinen poikkeaminen on saanut lainvoiman, voi itse rakennukselle hakea rakennuslupaa käyttötarkoituksen muutokselle. Yleensä rakennukseen tarvitsee tehdä muutoksia ja mahdollisesti lisälämmöneristystä sekä energiaselvitys, sillä vapaa-ajan asunto pitää muuttaa vastaamaan valmistumisvuotensa asuinrakennuksen vaatimuksia. Tai sitten kyseisellä luvalla esitetään toimenpiteet, joilla vaatimukset saadaan täyttymään.

Rakennuksen osalta kannattaa jo etukäteen asiantuntijan kanssa selvittää, täyttääkö se valtakunnalliset vakituista asuntoa koskevat rakennustekniset määräykset mm. terveellisyyden, energiatalouden, vesihuollon ja tieyhteyden osalta. Näin selviävät myös kustannukset ja pääsuunnittelijan kanssa rakennusluvan hakeminen on helppoa ja prosessi etenee sujuvasti.

Mikkelin seudulla käytetään sähköistä lupapalvelua ja kaikki rakentamisen hakemukset tehdään Lupapiste-verkkopalvelun kautta. Lupapisteessä voit asioida silloin, kun sinulle sopii – koko hankkeen ajan.

Kuntien rakennusvalvonnat auttavat ja neuvovat mielellään prosessin kaikissa vaiheissa. Katso kuntakohtaiset tiedot alta.

Hirvensalmen kunnan logo.

Hirvensalmi

Vapaa-ajanasunnon käyttötarkoituksen muutoksen kesto riippuu kohteesta. Vapaa-ajanasunto pitää muuttaa vastaamaan valmistumisvuotensa asuinrakennuksen vaatimuksia. Kunta suhtautuu käyttötarkoituksen muutokseen oikein myönteisesti. Rakennustarkastaja Petri Luukkonen auttaa asiassa eteenpäin.

Petri Luukkonen 050 380 6889petri.luukkonen@hirvensalmi.fi

Juvan kunnan logo.

Juva

Vapaa-ajanasunnon käyttötarkoituksen muutosprosessin eteneminen riippuu kohteesta. Vapaa-ajan asumiseen tarkoitetulle tontille on ensin haettava poikkeamispäätös. Tämän jälkeen voi hakea rakennuslupapäätöstä käyttötarkoituksen muutokseen.
Yleensä rakennukseen tarvitsee tehdä muutoksia, joista kannattaa olla yhteydessä suunnittelijaan hyvissä ajoin prosessin jouduttamiseksi ja kustannusten selvittämiseksi. Kysy lisää rakennustarkastaja Leo Lindströmiltä.

Leo Lindström 040 576 9251 / leo.lindstrom@juva.fi

Kangasniemen kunnan logo.

Kangasniemi

Kun vapaa-ajan rakennuksen käyttötarkoitus halutaan muuttaa asuinrakennukseksi, kaavan vaatimukset edellyttävät useasti poikkeamisluvan hakemista ennen rakennusluvan käsittelyä. Rakennuksen tämänhetkisen käyttötarkoituksen voi selvittää kunnan rakennusvalvonnasta. Mikäli rakennusluvan lisäksi tarvitaan poikkeamispäätös, prosessin kesto on noin 3 kuukautta.

Poikkeamispäätöksissä lisätietoja antaa maankäyttöteknikko Jouko Romo ja käyttötarkoituksen muutoksien osalta yhteyshenkilö on rakennustarkastaja Rauno Kuokkanen.

Jouko Romo 050 5151736 / jouko.romo@kangasniemi.fi.
Rauno Kuokkanen 040 5345 790 / rauno.kuokkanen@kangasniemi.fi.

Erja ja Ilkka Pursiaisen vapaa-ajanasunnon muuttaminen vakituiseksi sujui mutkitta.

Mikkeli

Mikkelissä suhtaudutaan myönteisesti vapaa-ajan asunnon muuttamiseen vakituiseksi asunnoksi. Hanke aloitetaan neuvontapyynnön tekemisellä Lupapiste-palvelussa, jossa alueen rakennustarkastaja vastaa hanketta koskeviin kysymyksiin.
Mikäli vapaa-ajan kiinteistö on asema- tai yleiskaava-alueella ja kaavassa määrätty käyttötarkoitus mahdollistaa vakituisen asunnon rakentamisen, riittää pelkkä rakennuslupa. Jos kaavassa määrätty käyttötarkoitus on jokin muu tai alueella ei ole kaavaa, tarvitaan ensin poikkeamislupa. Useimpien loma-asuntojen kohdalla tämä on tarpeen.
Rakennusluvassa hakijan tulee osoittaa, että rakennus soveltuu asumiseen ja täyttää asumiselle asetetut määräykset. Rakennusalan ammattisuunnittelija laatii tarvittavat suunnitelmat ja asiakirjat hakemukselle. Lupa haetaan sähköisesti Lupapiste-palvelussa.

Lisätietoja ja neuvoja saa rakennusvalvonnan yleisestä neuvonnasta
040 129 4968rakennusvalvonta@mikkeli.fi.

Ennen hankkeen aloittamista kannattaa tutustua rakennusvalvonnan nettisivuihin, joista saat lisätietoja mm. lupaprosessista ja tarvittavista liitteistä.

Mäntyharju

Vapaa-ajanasunnon käyttötarkoituksen muutoksen kesto riippuu kohteesta. Vapaa-ajanasunto pitää muuttaa vastaamaan valmistumisvuotensa asuinrakennuksen vaatimuksia. Muistathan, että hyvä suunnittelu on luvituksen ja rakentamisen lähtökohta.

Kysy rohkeasti neuvoa ja ohjeita kunnan rakennusvalvonnasta
0400 155 000 tai lähetä neuvontapyyntö Lupapisteen kautta.

Pertunmaan kunnan logo.

Pertunmaa

Haluatko muuttaa mökin kodiksi?
Käyttötarkoituksen muutosprosessin eteneminen riippuu aina kohteesta. Kunta jelppaa, neuvoo ja tukee erilaisissa lupa-, kaava-, muutos- ym. asioissa. Ota rohkeasti yhteyttä!

Va. tekninen johtaja/rakennustarkastaja
Jouni Huusari 040 672 7556jouni.huusari@pertunmaa.fi.

Puumalan kunnan logo.

Puumala

Vapaa-ajanasunnon muuttaminen asuinrakennukseksi kannattaa aloittaa yhteydenotolla rakennusvalvontaan. Prosessi kestää noin 2-3 kuukautta, mikäli hakemukseen vaadittavat asiakirjat ovat kunnossa ja loma-asunnon muutoksen vaatimukset asuinrakennukseksi täyttyvät. Energiaselvityksen teettäminen ja mahdolliset rakenteiden sekä ilmanvaihdon parantamistoimenpiteet vaativat yleensä enemmän aikaa ja työtä. Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Rakennustarkastaja Heikki Virta 050 301 2875heikki.virta@puumala.fi

Eroa kiireestä -blogi

Lue kokemuksista, elämästä ja asioista Mikkelissä ja seudun kunnissa. Kirjoittajat edustavat eri tahoja ja kertoilevat erilaisista asioista – ihmiseltä ihmiselle. Toivottavasti saat eväitä elämäsi remonttiin ja uuden suhteen solmimiseen – Mikkelin seudulle. Oikein mukavia lukuhetkiä!

Katariina Ryhänen. Mikkeli.

IT-työntekijän arki Saimaan äärellä

Seija Paksu. Puumalan muuttoagentti. Kuva Timo Hämäläinen.

Aurinko nousee Puumalasta

Otso Paakkinen Pertunmaa. Mikkelin seutu.

Pertunmaa – kasvun paikka

Mekin valitsimme Mikkelin seudun!

Lue kiireestä eronneiden, muuttaneiden, pitkään asuneiden ja yritysten tunnelmia. Miksi Mikkelin seutu? Mikä muuttui, mikä yllätti, missä ollaan nyt? Lue, miksi Mikkelin seudulla viihdytään!