Mikkeli

Mikkeli – tekemistä ja kokemista hengästymiseen saakka!

Saimaata, suurmiehiä ja supersankareita. Jokaiselle jotakin – arkeen, juhlaan ja vapaa-aikaan. On liigakiekkoa, konsertteja, stand-upia, ruokatapahtumia. Mikkelissä panostetaan hyvinvointiin luontoarvoja unohtamatta ja asukkaiden mahdollisuudet harrastamiseen ja itsensä kehittämiseen ovat monipuoliset. Tarjolla on tekemistä jokaiseen makuun ja kaikenikäisille. Pintaraapaisuna lueteltuna Mikkelissä voi harrastaa  monenlaisia ulko– ja sisäliikuntalajeja, kuten erilaisia kamppailulajeja Kamppailuinstituutti Mikkelissä.

Mikkelissä on BMX-rata, beach volley- ja koripallokenttiä, hiekka- ja keinonurmikenttiä, museoita, uimahalleja sekä laajat ulkoilualueet ja -reitit. Mikkelin alueen laavu- ja kotakoosteesta löytyy varmasti retkipaikkoja jokaiseen makuun. Saimaa tarjoaa elämyksiä ja monenlaisia harrastusmahdollisuuksia, kuten Saimaan retkisatamat veneilyyn.  Talvista ulkoilunälkää täyttävät Tornimäen laskettelukeskuksen lisäksi lukuisat hiihtoladut ja luistelukentät.

Mikkelissä on kaksi golfkenttää; Mikkelin Golf ja Annilan Golfkeskus. Urheilua, elämyksiä ja hyvinvointia tarjoilee Kalevankankaan virkistys- ja ulkoilualue, joka on yksi monimuotoisista luontoalueista aivan Mikkelin keskustan välittömässä läheisyydessä. Siellä on upeita lenkkipolkuja, sekä yksi kaupungin frisbeegolf-radoista sekä monitoimiareena Saimaa Stadiumi, jossa voidaan järjestää kansainvälisen tason urheilukilpailuja, isoja konsertteja ja messuja. Saimaa Stadiumilla on myös seikkailualue perheen pienimmille, nuorille skeitti- ja scoottiparkki sekä monipuoliset tilat eri lajien harjoitteluun. Stadiumin yhteydessä sijaitsee myös Mikkelin Jukurien Ikioma Areena sekä Mikkelin ravirata, jossa on juostu monia kansainvälisiä ennätyksiä.

eroakiireesta_vapaa-aika_mikkeli_paula_myöhänen
Neitvuori, Mikkeli

Nähtävää ja koettavaa löytyy myös Mikkelin taajamista. Esimerkiksi Etelä-Savon korkein paikka Neitvuori sijaitsee Mikkelin Anttolassa. Sieltä avautuu komeat Luonterin järvimaisemat. Vapaapäivää on kiva viettää myös Astuvansalmen kalliomaalauksilla Mikkelin Ristiinassa, ne ovat pohjoismaiden laajimmat.

Liikuntatapahtumia ja tietoa seurojen ja yhdistysten järjestämästä toiminnasta löydät LiikkuvaMikkeli tai MAHL – Mikkelin alueen harrasteliigat ry:n -sivustoilta.

eroakiireesta_mikkeli_vapaa-aika_harri_heinonen
Mikkelin Urheilupuisto

Mikkelin keskustassa sijaitsee entinen mestauspaikka, jossa nykyään hikoillaan urheilun merkeissä. Kyseessä on Urheilupuisto eli Urski. Urskin takana on Hänski. Hänskissä eli Hänninhaudassa voi seurata Mikkelin Kamppareiden jääpallomenestystä tai jalkapalloa.

Vapaa-aikaa voi viettää myös kulttuurin parissa. Mikkelin kulttuuripalvelut järjestää kulttuuritoimintaa, tilaisuuksia, esityksiä, konsertteja ja työpajoja eri ikäisille kuntalaisille. Esimerkkeinä suositut Hulivilikarnevaalit ja Museoiden yö.

Konsertti- ja kongressitalo Mikaelissa järjestetään monenlaisia tapahtumia ja konsertteja. Mikaelin pääsali on saanut
nimensä edesmenneen eteläsavolaisen
basson Martti Talvelan mukaan.
eroakiireesta_mikkeli_mikaeli
Mikaeli

Salin akustiikka on erinomainen ja
tunnustettu ja sitä käytetäänkin säännöllisesti konsertteihin ja levytyksiin. Mikaeli on Mikkelin kaupunginorkesterin kotipesä. Kyseessä on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut jousiorkesteri.

Mikaelissa järjestetään vuosittain Mikkelin Musiikkijuhlat, joka on yksi klassisen musiikin merkkitapahtumista. Saamme vuosittain nauttia maestro Valeri Gergijevin ja Mariinski-teatterin huikeista konserteista.

Mikkelissä on paljon historiaa ja museoita. Suomen itsenäisyyden ajan sodissa puolustusvoimien päämaja on aina sijainnut Mikkelissä, siksi Mikkeliä kutsutaankin usein päämajakaupungiksi. Päämajamuseo sijaitsee rakennuksessa, josta marsalkka Mannerheim johti talvi- ja jatkosotia. Sinne suunnitellaan Sodan ja rauhan keskus Muistia, joka on interaktiivinen matkailu- ja tietokeskus.

Päämajamuseon vieressä sijaitsee Naisvuoren kallion sisään louhittu Viestikeskus Lokki, josta kaikki päämajan viestiliikenne kulki jatkosodan aikana. Naisvuori onkin todellinen Mikkelin monitoimivuori, sillä sen sisällä on myös arkistolaitoksen tiloja ja uimahalli. Ja päällä on Mikkelin maamerkki, Naisvuoren torni sekä kesäteatteri.

Teatteria ja elokuvia onkin aina tarjolla. Tiesitkö, että Mikkelin kaupunki on edelläkävijä, sillä kaupunki lähti ennakkoluulottomasti mukaan Euroopan ensimmäisen supersankarielokuvan Rendelin luomiseen ja on elokuvan virallinen tuottaja! Elokuvan tapahtumaympäristö on fiktiivinen, mutta tunnistettava Mikkeli.

Palkittu kaupunkikeskusta tarjoaa koko maakunnan suurimmat kauppakeskukset sekä hyviä erikoisliikkeitä. Ja keskustan helmenä on Mikkelin tori, jota ei syyttä ole nimetty Suomen parhaaksi toriksi. Siellä on mukava nauttia kesäpäivistä makoisissa torikahviloissa.

Mikkelin kansalaisopistossa on laaja kattaus vapaa-ajan harrastus- ja opiskelumahdollisuuksia. Mikkelin musiikkiopisto järjestää soitonopetusta lapsille ja nuorille, lisäksi toimintaan kuuluvat erilaiset kuorot ja orkesterit sekä musiikkileikkikoulu.

Puutarhaharrastajille on tarjolla paljon nähtävää. Esimerkiksi Mikkelipuisto on ainutlaatuinen mallipuutarha-alue, joka on aina auki ja sinne on vapaa pääsy. Puisto on myös oiva piknikpaikka ja sieltä voi vuokrata soutuveneen. Rannasta pääsee myös suppailemaan.

Mikkelissä järjestetään paljon erilaisia tapahtumia ympäri vuoden, kuten St. Michel –ravit, Saimaan ympäriajot, Digitaalinen kaupunkiseikkailu sekä Mikkelin klassikot, joihin kuuluvat Mikkeli-juoksu, Luonteripyöräily ja Savonia-hiihto. Lastenmielistet viettävät kesäpäivää Visulahdessa ja hellepäivää vilvoitellaan lukuisilla uimarannoilla. Kesäajan ulkopuolella suosittuja tapahtumia on muun muassa Työväen näyttämöpäivät tammikuussa.

Joko hengästyttää? Lisää tapahtumia, nähtävää ja koettavaa löydät MikkeliNyt – ja VisitMikkeli -sivuilta!

Kuvat; Neitvuori Paula Myöhänen, Mikkelin Urheilupuisto Harri Heinonen.