Yrittäjyys ja yhteisöllisyys maaseudun tulevaisuutta rakentamassa

Vietin lapsuuteni ja nuoruuteni Haukivuorella ja vannoin itselleni, etten enää koskaan palaa siihen tuppukylään. Kävin kääntymässä mm. Jyväskylässä ja Oulussa, mutta veri veti kuitenkin takaisin maaseudun rauhaan. Ei minusta ollut kaupunkilaiseksi (kaikesta uhosta huolimatta) ja sopivasti minulle tarjottiinkin töitä läheltä Haukivuorta keväällä 2009, jolloin päätin muuttaa takaisin synnyinseudulleni. Aika oli otollinen  myös siksi, että poikani aloitti samaisena syksynä esikoulun. Tavarat pakattiin muuttoautoon ja nokka kohti Haukivuorta! Siitä alkoi minun tarinani paluumuuttajana.

eroakiireesta_Wanha Osula_kauppa_Haukivuori MikkeliOlen mansikkatilan kasvatti, tottunut tekemään töitä ja ehkä jopa suurimman osan elämästäni elänyt työlleni. Loin uraa elintarviketeollisuudessa, puhtaanapidon puolella. Siivoojasta kasvoin palveluohjaajaksi ja siitä esimieheksi. Jotenkin vaan ajauduin sille uralle, vaikken koskaan ollut ajatellut, että se olisi pisin urapolkuni, ainakin tähän mennessä. Siitä tuli jonkinlainen oravanpyörä, pakkopullaa, josta halusin päästä irti. Koin uupumuksen kautta heräämisen, tie oli pitkä ja on edelleen kesken. Mutta se, että nyt teen työtä itselleni, ilman paineita ja stressiä, oli yksi suurimmista syistä, miksi päätin lähteä yrittäjäksi Wanhaan Osulaan.

eroakiireesta_Wanha Osula kaupan sisältä_Haukivuori Mikkeli2
Saatavilla on kaikkea ja vähän enemmänkin!

Se voi toki kuulostaa joidenkin korvaan hullulle, mutta minulle yrittäjyys ja kauppiaaksi ryhtyminen on ollut yksi helpoimmista valinnoistani. Tietysti vapaat ja lomat ovat kortilla, mutta kun asiat järjestää, niin on mahdollista itsekin lomailla, vaikka edes muutaman päivän vuodessa. Onneksi minulla on ihanat siskot, jotka ovat olleet apuna monessa asiassa, heille myös kiitos. Kyllä tukiverkosto on tärkeä yrittäjyydessä, ettei jää yksin. Tärkeää on muistaa oma jaksaminen ja elää myös itselleen ja perheelleen, eikä pelkästään työlle. Tasapaino ja rajat, ne olisi hyvä löytää meistä jokaisen.

Miksi sitten juuri Wanhaan Osulaan Haukivuorelle? Sitä ajatusta haudoin mielessäni parisen vuotta ennen kuin uskalsin tehdä päätöksen. Kiitos kuuluu yhtiökumppanilleni Jukalle, joka hoiti kaikki paperiasiat ja sysäsi minutkin oikeaan suuntaan. On helppoa aloittaa yhteistyö sellaisen ihmisen kanssa, johon voi luottaa.

eroakiireesta_Wanhassa Osulassa Haukivuorella Mikkelissä tehdään kaiverruksia_kuva Saku Niilo-Rämä
Wanhassa Osulassa saat tuotteisiisi myös kaiverrukset paikan päällä.

Meillä onkin selvä työnjako. Minä hoidan kaupan asiat ja Jukka paperityöt. Jollain tavalla kauppiaaksi lähtemisen päätöstä tuki myös se, että jos kukaan ei jatka Wanhan Osulan toimintaa, katkeaa hieno perinne, joka on alkanut jo 1960-luvulta Jaakko Nykäsen siivittämänä. Vuosien varrella Jaakon poika Kimmo tuli mukaan toimintaan ja pikkuhiljaa tuotevalikoimakin laajeni. Wanha Osula sisältää niin paljon erilaisia palveluja, että jos jatkajaa ei olisi löytynyt, niin se yksi ruuvikin olisi pitänyt lähteä hakemaan kaupungista asti. Sitä perinnettä haluan jatkaa ja myös kasvattaa. Sitä paitsi kaikki katoaa, jos asioille ei tehdä jotain.

Nykäset olivat tehneet pitkän uran yrittäjinä ja olisihan se ollut sääli, jos se tarina olisi päättynyt loppuunmyyntiin. Jos me haluamme, että maaseutu pysyy elinvoimaisena, on uskallettava ottaa riskejä. Näin se vaan menee. Tekee välillä hyvää hypätä pois tutusta ja turvallisesta ja kokeilla siipiään. Joskus voi tulla vääriä valintoja, mutta niistäkin oppii ja loppupeleissä, minä ainakin uskon, että kaikilla asioilla, mitä meille tapahtuu, on joku tarkoitus.

On hienoa huomata, kuinka olemme saaneet Haukivuorelle uusia nuoria perheitä ja pariskuntia. He ovatkin jo tulleet tutuiksi minulle tämän vajaan vuoden aikana. Se lämmittää mieltä, että juuri nuoret alkavat muuttamaan maalle. Meidän täytyykin yhdessä, yhteisönä, pitää huoli omasta kylästämme ja sen asukkaista. On puhallettava yhteen hiileen ja tehtävä asioita yhdessä, jotta myös jatkossa meillä olisi mahdollisuus tarjota palveluja ja tapahtumia haukivuorelaisille, kesäasukkaille ja muille, joita maaseutu ja maaseudun rauha kiinnostavat.

eroakiireesta_Haukivuori-kyltti_Mikkeli_kuva Saku Niilo-RämäYhteisöllisyys, sitä minä peräänkuulutan. Meistä jokainen voi olla rakentamassa maaseudun tulevaisuutta ja yhdessä tekemällä saavutetaan enemmän kuin yksin puurtamalla. Olen itsekin pitkään omannut asenteen ”kyllä yksin jaksaa”. Mutta ei se niin ole, kyllä isommassa joukossa on aina enemmän voimaa. Yksin puurtamisella vain uupuu ja väsyttää itsensä.

Rakastan maaseudun rauhaa, luontoa ja järvimaisemaa. Meillä on kaunis luonto ja Kyyvesi, joka on yksi hienoimpia asioita, mitä Haukivuorella tiedän. Vesi, joka ympäröi meitä, jylhät kalliot, jotka ympäröivät vettä. Se on jollain tapaa rauhoittava elementti, siinä on joku suuri voima, jota ei osaa sanoin edes kuvailla.  Luonnolla on tutkitusti suuri merkitys ihmisen hyvinvoinnille. Pitäkäämme siis siitä huoli.

Lopuksi voisin sanoa, että jos kaipaa rauhaa ja hiljaisuutta, viihtyy luonnon ja veden äärellä, Mikkelin Haukivuori on juuri siihen sopiva paikka. Täällä on ihmisen hyvä olla.

Sanna Saloviin
Wanhan Osulan kauppias, rakkaudesta kotiseutuun

Teksti: Sanna Saloviin
Kuvat: Sanna Saloviin, kaiverruskuva ja Haukivuori-kyltti/Saku Niilo-Rämä

Blogin pääkuva vaihdettu 24.9.2020.