Yritykset Pertunmaan suola ja sokeri

”Kaiken voi kunnostaa, jos haluaa”, painottaa perinnerakentamisen mestari Kaj Cygnaeus. Työn alla on noin 200 vuotta vanha rakennus Ahvenniemellä. Asumisen lisäksi rakennus on ollut julkisessa käytössä kestikievarina, käräjäsalina, kirkkoherran virastona sekä erilaisten kokousten pitopaikkana. Kyseisen rakennuksen kunnostaminen alkuperäiseen muotoonsa on merkittävä kulttuurihistoriallinen teko. Eläköön perinnerakentaminen.

Pienenä yksityiskohtana kerrottakoon, että Pertunmaalla sijaitsee koko Etelä-Savon ainoa Alvar Aallon vuonna 1946 suunnittelema rakennus Korpikoto. Etelä-Savon maakuntakaavassa kyse on kulttuurihistoriallisesti merkittävä kohde eli arvokas rakennushistoriallisesti, maisemallisesti ja historiallisesti. Rakennus on yksityisomistuksessa oleva ”piilopirtti”.

eroakiireesta_Etelä-Savon yrittäjät ja maakuntajohtaja Pentti Mäkinen yritysvierailuilla Pertunmaalla kesäkuu2020 Mikkelin seutu
Etelä-Savon yrittäjät ja maakuntajohtaja Pentti Mäkinen vierailivat Pertunmaan yrityksissä kesäkuussa.

Pertunmaalla on n 120 erikokoista, pääosin pienyritystä. Multilahjakkaat, taitavat ja monipuoliset yrittäjät pitävät kunnan toimintaa aktiivisena. Haasteita on monia ja yrittäminen haja-asutusalueella vaatii vahvaa ja luovaa asennetta, uteliaisuutta ja heittäytymiskykyä. Usealla yrittäjällä on monta rautaa tulessa. Peltolan Turkis Ky elää jatkuvassa uudistumisen tilassa. Turkisten lisäksi repertuaariin kuuluvat nahkavaatteet ja korupohjat sekä siivous- ja kodinhoitopalvelut ja kiinteistöhuolto, kosteusmittaukset ja -huollot.

Kuortti on portti Pertunmaalle. Alueen logistinen sijainti 5-tien varrella on tarjonnut hyvät edellytykset yritystoiminnan ja elinvoiman vahvistamiseen. Kuortin alueella sijaitsevat merkittävät yritykset, kuten monipuoliseen metallityöstöön panostava Pelaser ja muovituotannon erityisosaaja Plastep. Kotimaan tuotannon lisäksi usein kuultu viesti yrittäjiltä on, että ”pitää päästä maailmalle”.

Nostan hattua Pelaserille. Miksikö? Pelaser oppisopimuskouluttaa pertunmaalaisia nuoria yritykseen. Monelle nuorelle koulutus ja vakituinen työpaikka on merkittävä askel asua ja elää kotikunnassa eikä heidän tarvitse lähteä ”merta edemmäs kalaan”. Monet yritykset tekevät yhteistyötä yhtenäiskoulun kanssa ja nuoret vierailevat yrityksissä. Nuoret tapaavat paikallisia ihmisiä työnsä ääressä ja hoksaavat, että Pertunmaalla voi olla oma tulevaisuus.

Mistä saa maailman parhaat kivet saunaan ja löylyyn? Kerkesiltä tietenkin. Kerkes -kiuaskivet ovat paras keksintö sitten saunan, todetaan kotisivulla ja mm. 70 % Suomen ja 50 % Saksan kylpylöistä ja uimahalleista käyttää Kerkes-kiviä. Elämä ilman saunaa ja Kerkesin kiuaskiviä on kuin elämä ilman toisia ihmisiä.

Pertunmaa elää edelleen myös metsistä ja maanviljelystä. Aktiivitiloja eri kokokoisina on n. 80. Monella maatalousyrittäjällä on erilaisia sivuelinkeinoja, jotka luovat elämisen mahdollisuuden Pertunmaalla. Erilaista matkailu- ja majoitustoimintaa harjoittaa n. 20 yrittäjää. Pertunmaan luonnonkauniista maisemista löytyy eritasoisia mökkejä tai vapaa-ajanasuntoja.

Yrityskenttä elää Pertunmaalla. Viimeisen vuoden aikana on avattu tai viritetään uusia yrityksiä. Kala- ja palvi aloitti toimintansa Toivosen lihasavustamon jatkoksi. Biokaasutoimintaa varten on Etelä-Savon Energian varaama tontti ja tulossa on korjaustoimintaan panostava yritys.

Yrittäminen on kovaa työtä. Surullisia uutisiakin on. Kirkonkylän kukkakauppa lopettaa toimintansa. Toinen puoli yrityksestä eli hautauspalvelu jatkaa toimintaansa. Itselleni kukkakauppa on ollut elämän ilo. Ystävällinen ja asiantunteva palvelu on aina piristänyt päivääni. Samoin Kala ja palvi on lauantain pyöräretken yksi kohokohta. Erityisesti kalat ja mukavat juttutuokiot yrittäjäpariskunnan kanssa pitävät mielen virkeänä.

Koronapirulainen on vaikuttanut kaikkialla maailmassa, myös Pertunmaalla. Erityisesti yksinyrittäjien arki on mullistunut ja vaikeuttanut toimintaa. Kokonaisuudessaan Pertunmaan yritystoiminta on suhteellisen vakaata eikä korona ole ryöpyttänut yrityksiä niin paljon kuin jossain muualla.

Yritykset ovat Pertunmaan suola ja sokeri. Pertunmaan kunta on kaikin mahdollisin tavoin valmis auttamaan ja tukemaan olemassa olevia ja uusia yrityksiä.

Leena Ruotsalainen
Pertunmaan kunnanjohtaja
leena.ruotsalainen@pertunmaa.fi / 040 821 4590

Teksti: Leena Ruotsalainen
Kuvat: Pertunmaan kunta ja Mirja Hytönen