Ihanan tavallista!

Marraskuisena sunnuntaiaamuna havahdun kahdeksalta, kun takaoven lukko napsahtaa. Poika siellä menossa laiturille virvelöimään, torkahdan siis vielä hetken. Tytön pelikin on vasta iltapäivällä.

Meidän koti on Kangasniemen kirkonkylällä, ja lapset ovat koulussa siinä ”isossa” alakoulussa. Olisiko siellä sataakaan oppilasta yhteensä. Opettajat ovat tuttuja yli luokka-asteiden ja jaksavat järjestää kaikkea koko perheelle suunnattua toimintaa joka lukuvuotena, vaikka perinteiset joulu- ja kevätjuhlat ovat jääneetkin pitämättä tämän ikävän kulkutaudin aikana. Fillarilla koulumatka taittuu vartissa, kävellen pitää varata vähän enemmän, mutta joka aamu ovat sinnekin ehtineet, vaikka äidin työ on Mikkelissä.

Lähes jokainen ilta kalenteroitu

Pieneksi kyläksi Kangasniemi tarjoaa hämmentävän paljon harrastusmahdollisuuksia, ja paljon meillä myös harrastetaan. Ohjatun toiminnan piirissä perheen neljäs- ja viidesluokkalaiset ovat ringettessä, taidekoulussa, pianonsoitossa, jalkapallossa, futsalissa ja partiossa. Omaan tahtiin kalastetaan, luetaan, pelataan golfia, hiihdetään, lasketellaan, juostaan, tehdään trampoliinitemppuja ja heitellään frisbeegolfia. Äiskä harrastaa sitten eniten lasten harrastusten taustatöitä ja vähän aikuisten yhdistystoimintaa. Niin ja tietysti pelaa golfia.

Ja se Puula

Piknik-ateria Soisalonselän retkisatamassa Puulalla.
Soisalonselän retkisatama Puulalla.

Vesistö on aina ollut tärkeä elementti, ja se on ihanasti läsnä koko kirkonkylässä. Meidän koti on Puulan rannalla. Sen perimmäisen matalan lahden, mutta kuitenkin. Nämä Mikkelin seudun maalaistaajamat ovat siitä mukavia, että täällä tavallinen ihminenkin voi asua oman rannan kanssa ja silti lähellä palveluita. Poika tuskin kalastaisi joka päivä, jos kalaan ei pääsisi omasta rannasta, ja onhan tuossa nyt mukava ihan vaan istuskellakin ilta-auringossa. Suppilautaa voi mainiosti käyttää myös uimalauttana. Viime kesänä hankimme pienen Busterin, jolla ehtii päivässä käymään myös siellä isolla Puulalla, mistä aiemmin oli lähinnä saanut vain katsella toisten somekuvia. Puula on jotenkin kiehtova. On kunnioitusta herättävän suuri selkä Simpiä, mutta silti Saimaaseen verrattuna kompakti ja tuoreen veneilijän helpommin haltuun otettavissa. Mainiot retkisatamat!

Arki Kangasniemellä soljuu leppoisaan tahtiin. Ihanan tavallista ja helppoa. Palveluita on mukavasti, yritysten palvelualttius loistavaa ja naapuria jeesataan, kun on sen paikka. Palvelut ja tekemiset ovat lähellä, ja aktiivi-ikäiset lapset kulkevat harrastuksiinsa pääsääntöisesti omin voimin. Kavereiden kanssa voi temmeltää pihalla kaikessa rauhassa ja kiipeillä puihin. Iän karttumisen myötä sitä on alkanut ymmärtää koko ajan kirkkaammin, miten hirveän pienistä asioista ihmisen onnellinen elämä lopulta koostuu. Tärkeä tekijä siinä on helppo arki, missä kaikki sujuu. Niin kuin Kangasniemellä.

Mari Meriläinen
äiti, vaimo, martta ja golfari – kangasniemeläinen jo 25 vuotta

Teksti ja kuvat: Mari Meriläinen