IT-työntekijän arki Saimaan äärellä

Työskentelen tiedonhallinnan konsulttina Fujitsu Finlandin Mikkelin toimipisteessä. Fujitsu perusti toimipisteen Mikkeliin muutamia vuosia sitten, ja toimipiste toimii samalla myös Fujitsun tiedonhallinnan osaamiskeskuksena. Näin korona-aikana toki toimistolla työskentely on ollut vähäisempää, joten etätyöpiste kotona on tullut tutuksi. Etätyöläisen arki ei kuitenkaan ole ollut yksinäistä puurtamista, vaan perusviikkoon mahtuu paljon innostavia, sosiaalisia ja palauttaviakin asioita!

Neitvuori Mikkelin Anttola. Kuva Katariina Ryhänen.
Neitvuori, Mikkelin Anttola.

Mielestäni Mikkelissä on parasta luonto ja harrastusmahdollisuuksien läheisyys ja näiden yhteensovittaminen osaksi työarkea. Etätyöpisteen olen sijoittanut kotona niin, että voin välillä katsella takapihalta alkavaan metsään, ja miettiä hetken vaikka illan lenkkimaastoa ja juoda kupin kahvia pihaterassilla istuen. Työkavereiden kanssa jutustelemme usein Teamsissa myös niitä ja näitä, varsinaisten palaveerattavien asioiden lisäksi. Kahvitauolla on pidetty kollegan kanssa suunnistuskoulua iltarasteja varten, karttamerkkien kertaus onnistui hyvin Teamsin kameroiden avulla. Tiimin hiihtohaasteeseen olen kiirehtinyt sukset jalassa palaverista suoraan ja välillä puhunut työasioita myös hiihdellen (pitää yrittää pystyä puhumaan puuskuttamatta). Ja välillä toimiston työkavereiden kesken on kokoonnuttu myös torikahvilassa, säiden salliessa.

Lähtöpaikka Navin kuntorasteille. Kuva Katariina Ryhänen. Mikkeli.
Mieluinen kuva: lähtö Navin kuntorasteille.

Työpäivän jälkeen tulee lähdettyä usein luontoon joko suunnistamaan tai polkujuoksemaan yhdessä lasten kanssa. Viikonloppuohjelmaan vaellus- ja pyöräilyreittejä tarjoaa esimerkiksi Mikkelin Anttolassa sijaitseva Neitvuoren maasto, josta aukeaa upeat maisemat Luonterin ylle. Näissä saa usein myös näköaloja ja ajatuksia töihin liittyen.

Tänä päivänä työn ja arjen yhteensovittaminen vaatii joustavuutta, jonka Fujitsu työnantajana on mahdollistanut todella hyvin. Esimerkiksi lasten kouluun liittyvät kuskaukset ja aikaiset harrastuksiin viennit ovat onnistuneet hyvin. Välimatkat Mikkelissä esimerkiksi harjoitushalleille ovat lyhyitä, ja siirtymiin kaupungin laidalta toiselle menee maksimissaan 15 minuuttia. Etäpalavereja on pidetty myös harjoitushallien tai suunnistusmaastojen reunoilta.

Fujitsu työantajana on mahdollistanut aktiivisen elämäntavan ja sijaintiriippumattoman työnteon. Mikkelin toimipisteessä on valtakunnallisesti merkittävää tiedonhallinnan osaamista, ja toimimme osana laajempaa Fujitsun tiedonhallinnan yksikköä. Mielestäni työssäni inspiroivinta on toimiminen osana osaavaa tiimiä ja yhteiset onnistumiset. Lisäksi voin itse vaikuttaa oman osaamiseni suuntaamiseen ja kehittämiseen ja luoda työnkuvastani melko lailla juuri sellaisen, joka motivoi eniten sekä mahdollistaa parhaimmin omaan elämäntilanteeseeni sopivan työn ja vapaa-ajan yhteensovittamisen.

Katariina Ryhänen
luonnon ja Saimaan inspiroima etätyöläinen
tiedonhallinnan konsultti, Fujitsu Finland

Teksti ja kuvat: Katariina Ryhänen