Vain elämää Hirvensalmella

Maaseudun tyttönä olen ihastunut Hirvensalmeen asuinpaikkana. Olen viihtynyt Hirvensalmella jo 19 vuotta, josta suurimman osan maaseudulla ja viimeiset kuusi vuotta taajama-alueella kirkonkylällä. Asuinseudusta tykkään rauhallisuuden, kiireettömyyden ja väljyyden vuoksi. Maalais- ja järvimaisemat ovat Hirvensalmella mahtavaa katseltavaa, arvostan puhdasta ja kaunista luontoa täällä suuresti. Luontoon täällä pääsee liikkumaan useille lenkkipoluille ihan taajama-alueella. Lähialueella aikaa voi viettää laavulla tai reippailla suoalueella pitkospuilla, melkein kuin Pohjois-Suomen maisemissa.

eroakiireesta_pitkospuut Hirvensalmella_Mikkelin seutu
Näihin maisemiin ei kyllästy koskaan.

Riittävät peruspalvelut saadaan kaupan- ja terveyspalveluiden osalta omalta kylältä. Myös nuorimman lapsemme hoito järjestyy kunnallisessa päivähoidossa omassa kirkonkylässä. Suuremmat asioinnit hoidetaan lähikaupungissa Mikkelissä.

Myös tyttäreni ovat saaneet kasvaa täällä maaseudun tytöiksi. Olemme antaneet heille lapsuuden kasvuympäristöksi maaseudun turvallisen, rauhallisen ja luonnonläheisen asuinpaikan. Maalaiskyläkoulun penkillä lapseni ovat saaneet käydä koulua pienessä yhteisössä. Sieltä he ovat asteittain siirtyneet ja sopeutuneet isompiin yhteisöihin, ensin Hirvensalmen yläasteelle ja viimeisimmäksi ammattiopintoihin Mikkeliin. Nyt he saavat kokea toisenlaisen asuinpaikan mukavuudet kaupunkiasunnoissa. Nuoret ovat saaneet sopivasti kokemusta sekä maaseudun rauhasta että kaupungin vilskeestä.

Alku yrittäjyyteen
Parturi-kampaajayrittäjän taival alkoi minulla 15 vuotta sitten. Koulun työharjoittelupaikasta tarjoutui mahdollisuus ensin vuokratuoliyrittäjäksi ja miltei heti perään yrittäjäksi, kun toinen kampaaja lopetti. Yrittäjyys oli jo opiskeluaikana mielessä, koska itsensä työllistäminen on useasti väylä päästä tekemään kampaajan työtä opiskelun jälkeen. Niin alkoi yrittäminen omalla toiminimellä Parturi-Kampaamo Tanjaanassa.

Yrittäjyyteen oli helppo siirtyä, sillä asiakaskunta oli osittain tuttua työharjoitteluajoilta. Yrittäjän toiminnasta sain ohjausta edelliseltä kampaajalta sekä kollegalta, jonka kanssa työskentelen samassa liikehuoneistossa edelleen Mikkelin Rantakylässä, entisessä kunnantalossa. Kampaamomme on sopivan rauhallisessa ympäristössä, ei läpikulkuliikennettä, hyvät parkkialueet sekä valoisat ja väljät tilat meille kahdelle yrittäjälle. Mikkelin keskustaan Parturi-Kampaamo Tanjaanasta on matkaa vain viitisen kilometriä. Siellä käynkin hoitamassa työ- ja kauppa-asiointia, jotka pystyy välillä hoitamaan kätevästi työpäivän aikana.

Meikäläinen arjen sankarina 
Minun arkeni rullaa mukavasti yrittäjänä parturi-kampaajan tehtävissä. Työni on mielekästä, tykkään käsillä tekemisestä ja viihdyn ihmisten parissa. Vaihtelua arkeen olen hakenut vuosien varrella alan koulutuksista, joita olen voinut suorittaa mukavasti lähikaupungeissa, Mikkelissä, Jyväskylässä sekä Lappeenrannassa. Koulutukset olen voinut käydä ilta- tai päivän kursseina, jolloin töistä on ollut helpompi irrottautua. Inspiraatioita hakien ja uusia tuulia kokeillen olen jaksanut yrittäjän tiellä pysyä.

eroakiireesta_Liekune-järvi Hirvensalmella_Mikkelin seutu
Takapihaltamme voimme ihailla Liekune-järveä.

Työpäivät työmatkoineen olen koettanut pitää järkevän pituisina, että perheellekin jää aikaa päivän päätteeksi. 28 kilometrin työmatkaani kuluu aikaa noin 25 minuuttia. Matka taittuu omalla autolla sujuvasti – ei ruuhkia ja asfalttitie on pääosin hyvässä kunnossa. Työmatkat otan hengähdystaukoina ja ajaessani voin ihastella vuoden aikojen mukaan vaihtelevia järvi- ja maalaismaisemia. Kiireet ja aikataulut saan nollattua kotona Hirvensalmella mahtavilla lenkkipoluilla sekä perheen ja lemmikkien parissa rauhoittuen.

Tervetuloa Hirvensalmelle!

Eija Bordi
Parturi-Kampaamo Tanjaana, T:mi Eija Bordi

 

 

 

Teksti ja kuvat: Eija Bordi