Maajoukkuetason pikajuoksija löysi uuden kotinsa Hirvensalmelta

Maajoukkuetason pikajuoksija löysi uuden kotinsa Hirvensalmelta

Etsiessäni Kajaanista kerrostaloyksiötä itselleni ja kahdelle koiralleni, äitini ehdotti moneen kertaan, että muuttaisin hänen perässään Hirvensalmelle. Vastaukseni oli aina sama: ”En ikinä!”

eroakiireesta_Annika Haverisen koirat_Chloe ja Sasha_Hirvensalmi
Chloe ja Sashakin viihtyvät Hirvensalmella

En osaa vieläkään näin kahden kuukauden Hirvensalmella asumisen jälkeen antaa vastausta heille, jotka muuttovalintaani kyseenalaistavat, sillä en ole vielä itsekään varma, miksi sen valinnan tein. Päällimmäisenä ajatuksena valinnassani Kajaanin ja Hirvensalmen välillä oli varmasti se, että halusin jonkinlaista muutosta elämääni. Myös konkreettisia asioita, kuten asunnon vuokraa, treenimahdollisuuksia, tulevaa opiskelupaikkaa ja koiriani tuli huomioida, ja näissä Hirvensalmi nousi Kajaanin yläpuolelle. Kerrostaloyksiön sijaan pystyin saamaan halvemmalla kerrostalokaksion ensimmäisestä kerroksesta, mikä oli huomattavasti parempi vaihtoehto 13 vuotta täyttävälle collielleni.

Olen 19-vuotias maajoukkuetasoinen pikajuoksija, ja harjoittelun kannalta minulla on ollut hyvät mahdollisuudet treenata niin Hirvensalmella kuin Mikkelissäkin, vaikka valmentaja-isäni asuukin yli 300 km:n päässä ja treenimuoto vaihtui ryhmässä treenaamisesta omatoimiseksi. Kisakautta ajatellen kisamatkat Etelä-Suomeen ovat huomattavasti lyhyemmät kuin Kajaanista. Tämän vuoksi pystyinkin tänä vuonna lähtemään ensimmäisen kerran Turkuun kisaamaan kansainvälisiin Paavo Nurmi Games:eihin, jotka olen pitkän matkan takia joutunut ennen jättämään kisakalenteristani pois.

Valmistuin joulukuussa 2018 Kajaanin lukiosta, ja olenkin juuri odottelemassa pääsykoetuloksia Mikkelin Aalto-yliopiston yksiköstä sekä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta Xamkista. Ellei opiskelupaikka minulle tällä kertaa aukea, tulen jatkamaan työkokeiluani Hirvensalmen karting-hallilla Haukartingilla, jossa olen työskennellyt muutostani lähtien jo kaksi kuukautta.

Yksi tärkeimmistä muutoksista, mikä minulle ja kahdelle koiralleni tapahtui muuton jälkeen, on Hirvensalmen kiireettömyys ja rauhallisuus. Olemme päässet nauttimaan lämpimistä hellesäistä niin uuden kotimme läheisyydessä Hirvensalmen keskustassa, kuten myös lähellä sijaitsevalla mökillä, jossa koirat saavat kulkea vapaasti luonnon keskellä. Olen myös muuton jälkeen saanut hyvin aikaa jatkaa ratsastusta läheisellä tallilla, mikä Kajaanissa alkoi monen vuoden kilpailemisen ja harrastamisen jälkeen hiipumaan.

Olen kiertänyt Suomen kaupunkeja ja kuntia melkein kymmenen vuotta yleisurheilukilpailujen perässä, mutta Hirvensalmelle eksyin ensimmäisen kerran äitini mukana vasta kesällä 2018. Päällimmäisenä ajatuksenani mietin, miten kukaan voisi asua näin pienellä paikkakunnalla, tietämättä, että puolen vuoden päästä asuisin siellä itsekin.

Voin nyt kuitenkin sanoa, että Hirvensalmesta on tullut yksi tärkeimmistä vaiheistani matkalla aikuisuuteen, eikä minulla ole mikään kiire siirtyä seuraavaan.

Tervetuloa Hirvensalmelle!

Annika Haverinen
19-vuotias uusi hirvensalmelainen,
pikajuoksija

Teksti ja kuvat: Annika Haverinen