Renkaan vaihtoa ja muita yrittäjän kiireitä Pertunmaalla

Talvi tuli tänä vuonna aikaisin, niin yrittämismielessä kuin ihan luonnonkin puolesta. Luonnon osalta taisi myös mennä jo, ainakin toistaiseksi.

Hyviä yhteistyökumppaneita ympärillä
Minun alallani vuoden loppu on yleensä aina vuoden kiireisintä aikaa ja tänäkin vuonna kesälomien jälkeen on saanut tehdä töitä sen minkä on kerennyt.

Video: Proenco – Kesän jälkeen takaisin sorvin äärellä!
Nuorelle yrittäjälle haasteellisinta on ollut tottua siihen, että töitä on säännöllisen epäsäännöllisesti. Moni yrittäjäksi ryhtyvä saattaa jopa alkuun pelätä sitä, että hommat kasautuvat tai sitten niitä ei ole ollenkaan. Hyvin valitettavasti se usein näin onkin, mutta yleensä sovittelemalla ja puhumalla asiat selviävät.

Työkuorman purkuun auttaa osaltaan hyvät yhteistyökumppanit. Teollisuuden alalla Pertunmaalta löytyykin hyviä yhteistyökumppaneita, joiden kanssa hommat sujuvat. Itseään kun ei voi monistaa, niin hommat täytyy myös kiireisinä aikoina jakaa siten, että kaikki tulee tehdyksi. Omalla kohdallani kiire kävi taas toteen, kun pari projektia paukahti päälle samaan aikaan ja ne renkaatkin pitäisi vaihtaa oman auton lisäksi myös vaimon autoon.

Pertunmaan hyvä sijainti auttoi päätöksessä
Pertunmaa on omalla kohdallani muutenkin sijainniltaan erinomainen paikka yrittää. Vitostie on tuttu monelle ja asiakkaat löytävät helposti Kuortin uudelle teollisuusalueelle ja sinne on miellyttävä kutsua asiakkaita käymään. Se onkin yksi syy, miksi tartuin keväällä tilaisuuteen ja vuokrasin toimistotilat alueelta.

Pertunmaalla on hyvät etuudet lapsiperheille
Pertunmaalla kunnanhallitus päätti syyskuussa, että päivähoito on lokakuun ensimmäisestä päivästä alkaen ilmaista. Tämä tieto otettiin meidänkin perheessä ilolla vastaan, vaikka pystymme sitä täysin hyödyntämään vain nuorimmaisen kohdalla vanhempien lasten ollessa jo koulussa ja esikoulussa. Esikoululainen menee kuitenkin esikoulun jälkeen vielä päiväkotiin pariksi tunniksi, joten kuukausisäästöt ovat perheessämme parin viikon ruokakauppalaskun luokkaa. Pertunmaalla on muutenkin edulliset asumiskustannukset ja edullisia tontteja.

Rekrytointi – yrittäjän riski ja mahdollisuus
Syksyn aikana mediassa on ollut itseänikin kiinnostava puheenaihe, nimittäin irtisanomissuoja. Olen ollut itsekin palkkatyössä ja nähnyt asian myös siltä kantilta, joten ymmärrän hyvin ne perusajatukset mitä ay-liikkeet ajavat takaa. En ole kuitenkaan koskaan kuullut, että ahkeraa ja hyvää työntekijää olisi irtisanottu.

Oman yrittäjähistoriani käännekohta tapahtui lokakuun alussa, kun ensimmäinen työntekijä aloitti yrityksessäni. Nyt ensimmäistä rekrytointia tehdessäni, olen joutunut pohtimaan irtisanomissuoja-asiaa yrittäjän näkökulmasta. Pohdin pitkään sitä riskiä, minkä otan, kun sitoudun maksamaan toiselle henkilölle säännöllistä kuukausituloa menetetystä vapaa-ajasta. Kustannukset ovat varmasti suuri huolenaihe monelle yrittäjälle ja rekrytoiminen on aina iso investointi. Palkan lisäksi kouluttaminen ja toimintatapojen opettaminen sitoo valtavasti yrittäjän resursseja ennen kuin hommat alkavat luistaa. Toisaalta sitä voi ajatella myös sijoituksena tulevaisuuteen. Pertunmaan kohdillaan olevat palvelut, edulliset asumiskustannukset ja hyvät liikenneyhteydet ovat kyllä kummasti osaltaan auttaneet rekrytoinnissa.

Tervetuloa yrittämään Pertunmaalle!

Tero Kämppi
yrittäjä
Proenco Oy

Kuva, video ja teksti: Tero Kämppi