Elämä Mikkelissä on tuntunut kohdallani pääsääntöisesti hyvinkin mutkattomalta. Ensimmäiset kymmenen vuotta sain asua maalaismiljöössä omakotitalossa peltojen ja metsän ympäröimänä, naapurin lehmiä unohtamatta. Asuinalue oli viitostien varrella sijaitseva Sairila.
Sairila on hyvin luonnonläheinen ympäristö elää sekä asua ja sopii hyvin lapsiperheelle. Sairilassa sijaitsee viihtyisä alakoulu, joka on tiloiltaan ja ulkoalueeltaan erilaisia toimintoja mahdollistava. Matkaa Mikkelin keskustaan Sairilasta ja Huusharjusta on vain seitsemisen kilometriä; matkan voi taittaa myös kätevästi pyörätietä pitkin.
Siellä lähellä asuu myös se Dinosaurus….!
Maalta kaupunkiin
No porukat sitten päättivät muuttaa kaupunkiin ollessani kymmenen vuotta. Muutimme Kirjalaan n. 1,5 km päähän Mikkelin keskustasta.
Minä ja veljeni emme pitäneet ajatuksesta ja olimme vihaisia vanhemmillemme muutosta. Asuminen keskustan liepeillä kuitenkin osoittautui erinomaiseksi valinnaksi. Me lapset olimme jo sen ikäisiä, että harrastuksiin kulkeminen sujui kätevästi ja itsenäisesti ilman vanhempien jatkuvaa kyydittelyä. Kirjalasta oli vaivatonta kulkea kouluun sekä harrastuksiin.
Kaikki on lähellä
Mikkelin kunniaksi on sanottava se, että kun ydinkeskustasta piirtää harpilla ympyrän muutaman kilometrin säteellä, niin lähes kaikki tarvittava löytyy siitä. Keskusta elinvoimaisine palveluineen, erilaiset asuinalueet, koulut, harrastusmahdollisuudet, luonto, uimarannat. Ennen kaikkea Urpola oli kymmenkesäisenä minun ja kavereideni unelmien täyttymys: uimaranta ja tenniskenttä ja ennen kaikkea jaliskenttä! Siellä tuli vietettyä eräskin tunti.
Koululaisesta opiskelijaksi
Valmistuin Etelä-Savon ammattiopistosta merkonomiksi ja tämän jälkeen mietin jatko-opiskeluja. Puntaroin muita paikkakuntia, mutta päädyin lopulta jäämään kotikonnuille opiskelemaan ammattikorkeakouluun tradenomiksi. Jatko-opiskelu Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa (Xamk) tuntui luontevalta vaihtoehdolta ja sopiva poikamiesboxikin löytyi läheltä, niinpä tarvetta ei ollut lähteä.
Minulla on halu nähdä myös toki elämää Mikkelin ulkopuolella. Mikkelistä on onneksi sujuvat liikenneyhteydet moneen kaupunkiin, joten lomamatkalle lähteminen on tarpeeksi vaivatonta.
Opiskelijaelämää ja muita aktiviteetteja
Xamk tuo paljon sykettä ja monikulttuurisuutta Mikkelin keskustaelämään. Aktiiviset opiskelijat järjestävät monenlaisia tapahtumia pitkin vuotta, joten keskustan kuppiloissa riittää sykettä ja toimintaa ympäri vuoden.
Xamkin tilat ovat viihtyisät itseopiskeluun, kokoustamiseen, kuntoiluun, kahvitteluun ja ihan kavereiden kanssa hengailuun. Mukavan mausteen opiskeluihini on tuonut eri paikkakunnilta tulevat luokkakaverit. On syntynyt mielenkiintoisia keskusteluja liittyen eri paikkakuntien erilaisiin kulttuureihin, esimerkiksi urheilujoukkueisiin ja murteisiin.
Myös muita aktiviteetteja on kiitettävästi saatavilla urheiluun ja kulttuurin liittyen.
Opintojen loppusuora laittoi aikamatkalle omaan mikkeliläisyyteeni
Suoritan parhaillaan viimeistä viikkoa syventävästä harjoittelusta Mikkelin seudun muuttajahanke Solmussa.
Tämä harjoittelu on ollut itselleni hyvin mielenkiintoinen ja opettava kokemus. Erilaista tietoa seudun kunnista etsiessäni ja monia kuntien edustajia sekä toimihenkilöitä tavanneena olen huomannut, että pöhinä seudun kehittämisen suhteen on tällä hetkellä vahvaa ja innostavaa. Myös yleisten talousnäkymien positiivisemmat merkit ovat luoneet uusia työpaikkoja ja uskoa tulevaan myös Mikkelin seudulla.
Kuntamarkkinoinnin ohella olen saanut syyn käydä aikamatkaa omaan mikkeliläisyyteeni sekä laajentaa mikkelikuvaani seutukuntiin, joissa muuten on todistettavasti elämää! Pienemmässäkin kunnassa työnteko voi hoitua oikein mallikkaasti ja ennen kaikkea elämä työn ohessa!
Aurinkoista kesää kaikille toivottaen,
Roope Rötkö
Kirjoittaja on mikkeliläinen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk) valmistuva opiskelija, joka suoritti syventävän harjoittelun Solmussa.
Kuva: Roopen kotialbumi – Vauhtia Visulahdesta!